Учените направиха интересно откритие за превенцията на инсулта – оказва се, че храненето може да повлияе благотворно и да предотврати появата на исхемичен инсулт. При това не става дума за специална диета, а хранене с изключително достъпни храни.

От скорошна публикация в European Heart Journal относно проучването, научаваме по какъв начин различните хранителни продукти са свързани с риска от инсулт. Учените изследвали данните на 418 000 души с исхемичен и хеморагичен инсулт от 9 европейски държави.

Изводите се оказали доста интересни. Факт е, че високата консумация на плодове, зеленчуци, мляко, сирене и натурални кисели млечни продукти наистина намалява риска от исхемичен инсулт, но не е открита връзка с хеморагичния инсулт.

С други думи,  ако се спазва определена диета това може да повлияе благоприятно за предпазване от исхемичен инсулт. Установено е също, че редовния прием на яйца повишава значително риска от появата на хеморагичен инсулт, но не влияе на исхемичния.

По този начин изследването категорично потвърждава, че високият прием на диетични фибри (фибри), зеленчуци и плодове е тясно свързан с минимализиране риска от развитие на исхемичен инсулт. Точно този принцип е залегнал в основата на превенцията на това заболяване.

В същото време учените убедително доказаха, че подобна диета не би могла да намали риска от хеморагичен инсулт.

Но кои продукти са способни да направят това? Учените съветват да премахнете от диетата си продукти с високо съдържание на „вредни мазнини“, защото те увеличават риска от заболяване с над от 25%.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови