В случай на съмнение за новопоявили се прояви и симптоми при бебето, най-добрият начин да го предпазите от разгръщане на усложнения е активното наблюдение и това да не се колебаете да се обърнете към лекар.

•    Пъпчето

Пъпният остатък е захванат с пластмасова щипка, която е много неудобна за манипулации. След изсъхването му, той отпада (до 7 дни след раждането) и на негово място остава пъпна раничка, която трябва да се обработва в продължение на няколко дни.

–    Ако няма секреция от пъпната раничка, можете да къпете бебето във ваничка 24 часа след отпадане на пъпния остатък. Не подценявайте грижите за пъпчето, защото понякога се получават сериозни възпаления.

–    В първите 2-3 дни след отпадане на пъпния остатък, почиствайте пъпната раничка с памуче или марличка, напоена със спирт. После поставяйте антибиотична пудра.•    При зачервяване на половите органи и при секрети

Почистете напоена марля в преварен зехтин, бебешко олио, разтвор на смрадлика, риванол или топла вода с капки от предварително разтворени във вода кристалчета на калиев перманганат (до бледо лилав цвят).

Измиването може да стане и като се направи седяща баня в бледо розов разтвор от калиев перманганат или смрадлика. Детето се оставя в така приготвения разтвор 8-10 минути. При момчетата – движението с придвижване на кожичката по дължината на членчето трябва да се направи вътре във водата.

•    Зачервена и подсечена бебешка кожа

Кожата може да бъде само зачервена, което говори за подсичане. Но може да се образуват мехурчета и ранички, което говори за гъбична или бактериална инфекция.

Опитайте се да установите причината. Възможни причини са лоша хигиена, къпане с неподходящ сапун, растеж на зъбче, промяна в начина на хранене, терапия с антибиотици, нередовно сменяне на пелените. При къпане изплаквайте бебето с вода, в която е разтворена сода биркабонат или отвара от смрадлика. Ако няма ефект, консултирайте се с личния лекар на детето или с дерматолог.

•    Колики

Започват в първите седмици след раждането и изчезват към третия месец. Дължат се на незрялост на храносмилателната система на бебето, която не е в състояние да отделя достатъчно ензими за разграждане на приетата от него храна. Натрупващите се газове раздуват червата, коремчето се подува, образуват се колики, които могат да продължат 3-4 часа.

–    Твърде лакомото хранене може да предизвиква поемането на въздух. Ако бебето се храни с биберон, изберете такъв, който не позволява поглъщането на въздух.
–    Поставете го по корем, в скута си или върху гърдите си.
–    Понесете го и го полюлейте като поставите топла пелена или кърпа (най-лесно е затоплянето с ютия) върху коремчето му. Може да сложите на коремчето върху дрешките му и грейка с топла вода, завита в пелена.
–    Направете нежен масаж на коремчето със затоплена длан в посока на часовниковата стрелка.
–    Предложете на бебето чай от лайка, копър, анасон.
–    Обсъдете с лекаря даване на капки срещу колики.

•    Повръщане

Проявява се по различни причини – инфекция, поемане на токсични вещества, емоционален стрес. При бебетата „повръщане на фонтан“ е изхвърляне на преработена храна 2-3 часа след хранене. Изолираното еднократно повръщане не е повод за тревога, но ако в течение на 12 часа бебето повръща почти след всяко хранене, това може да бъде белег на сериозно заболяване.

–    Обърнете бебето по корем, едната си ръка сложете на телцето му, другата на коремчето.
–    Не хранете бебето веднага, след като е повърнало.
–    Като спре повръщането, дайте му вода, за да изплакнете устата му.
–    Потърсете лекарска консултация.

•    Връщане на хранаЧесто след нахранване от устата на новородените  изтича малко количество (2 чаени лъжички) непреработена храна. Това не ги притеснява и наддават добре на тегло. Дължи се на незрялост на мускула, разделящ хранопровода от стомаха или на гълтане на повече въздух по време на хранене. Преминава спонтанно към 3-ия – 4-ия месец.-    Хранете бебето преди да е много изгладняло или неспокойно. По време на хранене с биберон спирайте и го оригвайте. При кърмене го оригвайте при преминаване от едната към другата гърда.
–    Ако се храни с шише, проверете дали биберонът е поставен правилно и дали дупките му не са прекалено големи.
–    Повдигнете възглавничката, за да бъде главата му над нивото на стомаха.
–    Слагайте го да ляга настрани, като подпирате гръбчето с одеалце или пелена.
–    Не играйте с бебето и не сменяйте пелените 30-40 минути след хранене.

•    ЗапекЗа запек говорим, когато едно дете не е имало дефекация повече от 48 часа. То отделя трудно самостоятелно или с помощ твърди оформени изпражнения. Внимание: не бъркайте запека с т.нар. фалшив или „гладен запек“ – когато след 48 часа детето изаква малко количество фекалии с рядка консистенция. В тези случаи най-вероятно причината е, че няма какво да изходи.

–    Обсъдете с лекаря хранителния режим на детето и възможните решения. При нужда той може да Ви насочи към консултация с детски гастроентеролог.
–    Информирайте се за нормалната честота на изхожданията, спрямо възрастта на детето, храните с богато съдържани.