София. В Логистичния център на летище „София“ пристигна 5-ата пратка от ваксини срещу COVID-19. Това е четвъртата доставка на Pfizer-BioNTech и общо 5-а за страната ни, като тя съдържа 14 040 дози. Ваксините ще бъдат разпределени в страната.

Пратката е компенсация за недоставените дози на Pfizer-BioNTech при предишното пристигане на ваксини от фирмата. Председателят на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че през следващия месец се очакват още 2 300 ваксини компенсация. „През месец февруари ще имаме доставка на 83 000, а през месец март – 104 000. За март все още не са окончателни, очаква се да са повече. Очакваме 3 600 дози на „Модерна“ да пристигнат в България“, уточни той.

Богдан Кирилов прогнозира, че до юни месец ще бъдат имунизирани 2,5 млн. души, ако 5 ваксини получат разрешение за употреба. „Очакваме решението на Европейската агенция в края на седмицата. Ако то е положително и ЕК издаде разрешение за употреба, то тогава във февруари месец ще може да има доставка и от оксфордската ваксина. Надяваме се тя да е третата разрешена за употреба. Обнадеждени сме, че може да има и четвърта разрешена за употреба ваксина, което да ускори самия процес по ваксиниране“, посочи Кирилов.

На въпрос кога ще започне масовото имунизиране, той отговори, че всичко зависи от това кога ваксините ще получат разрешение за употреба и от времето, в което ще бъдат доставени. „Очакванията ни са след средата на март-април вече да имаме значително повече количества от това, което получаваме в момента, което ще ускори със сигурност процеса“ допълни той.

По думите му индикативно се очакват се около 4,5 млн. дози, което означава, че 2,2 млн. могат да бъдат ваксинирани до края на годината.
Богдан Кирилов посочи, че четвъртата ваксина, която предстои да бъде одобрена е, аденовирусната на компанията „Янсен“ – „Джонсън и Джонсън“. „Все още няма информация дали ще бъдат една или две дози. Тя е подобна на оксфордската. Все още не са публикувани резултатите от клиничните изпитвания. Когато това стане, вече ще може да бъде направено и сравнение“, обясни той.

Кирилов коментира и възможността България да закупи от китайската и руската ваксина в случай, че доставките на другите се забавят. По думите му са стартирали първоначални преговори между производителя на руската ваксина и Европейската агенция по лекарствата.
„Надяваме се в следващите дни да имаме по-подробна информация. Ако отговаря на всички европейски изисквания, със сигурност ще може да получи разрешение за употреба и всички европейски държави да я прилагат“, каза той.

По повод притеснението на експерти, че ваксините може да не действат върху бразилския и южноафриканския щам, Кирилов успокои, че на този етап няма такива данни.

По-рано днес, след откриването на отделение по хемодиализа в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов поясни, че в България ще има възможност да се ваксинират между 50 и 100 хиляди души на ден. „За целта като изпълнители са включени лични лекари, лечебни заведения, както и мобилни екипи. Нямаме притеснения, защото темпът за изпълнение на ваксинационния план вече зависи не от организацията, а от доставките на ваксини в страната“, обясни той.

Здравният министър беше категоричен, че предвидените за страната ни количества ваксини, съгласно споразумението с Европейската комисия, са напълно достатъчни за ваксинирането на българските граждани. „Всички ваксини, които до момента получихме, са поставени, като вторите дози се съхранят във фризерите на отговорните здравни инспекции, т.е. България постъпи изключително консервативно, но далновидно. Ако не беше така, днес разговорът щеше да бъде за безотговорно поведение и липса на дози за 17 000 български граждани“, подчерта Ангелов.

Габриела ГАНЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови