София. 40% ръст на продажбата на маски се отчита през последните десетина дни у нас спрямо месец септември. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки. Той обясни, че към предпазните средства има засилен интерес, тъй като от днес ползването на маски и предпазни средства става задължително и на открити обществени места. Покачване на цените не се отчита на този етап, обясни Николай Костов. Цената на хирургическите маски, които са и най-масово търсени, е около 70-80 стотинки, по-скъпи са текстилните маски и тези, които осигуряват по-висока защита.

„Текстилните маски от обикновено парче плат предпазват в минимална степен. Най-добре е да се ползват трислойни хирургически маски, които са сертифицирани за тази цел, те са медицински изделия, или KN95, които осигуряват най-висока защита. Най-масово се купуват хирургическите маски“, каза още Николай Костов.

Николай Костов не очаква криза или спекула в осигуряването на предпазни средства. Въпреки увеличеното търсене, дефицит на маски няма, заяви той. Достатъчно на този етап са и количествата дезинфектанти.

„Системата се подготви, има много производители и вносители на дезинфектанти. Не мисля, че ще има проблем, но ако има прекалено много търсене и в останалите държави, е възможно по-нататък и това да се случи, но към момента няма никакъв проблем“, отбеляза Николай Костов.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови