София. Апелирам към пациентите да няма злоупотреби и да не ни лъжат с измислени симптоми, само за да получат безплатен PCR тест. Това каза пред журналисти зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов по повод системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR тест, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „Повечето от симптомите за коронавирусна инфекция са субективни. Обективни са температурата и сатурацията, които могат да се измерят. Апелирам към пациентите да няма злоупотреби и да не ни лъжат, за да получат безплатен PCR тест. Това няма да доведе до нищо, а само ще натовари системата. Беше много трудно да се въведе PCR тестът. Нека да не ни казват, че имат симптоми и да извиват ръцете на системата с измислени симптоми, само за да получат тест. Няма да го адмирираме това“, посочи Брънзалов.

„Искахме антигенните тестове да бъдат въведени и да могат да бъдат пускани по електронен път, но за съжаление това не се случи. С въвеждането на антигенните тестове до голяма степен се изкривява статистиката, защото не всички хора, на които им е направен антигенен тест, след това им се прави PCR тест. На практика при положителен антигенен тест хората са си болни, но могат да си ходят навсякъде. Надявам се с въвеждането на PCR тест, който е златен стандарт в диагностиката на COVID инфекцията, постепенно нещата да се уточнят“, допълни той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови