София. Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната от разпространението на COVID-19, с цел облекчаване на административния режим и осигуряване на възможност за оперативно управление от страна на директорите на лечебните заведения за болнична помощ на легловия фонд, относно приема на пациенти, считано от днес (2 ноември) НЗОК ще извършва контрол на заетостта на леглата в рамките на ниво лечебно заведение (т.е. на база на всички легла, за които лечебното заведение има сключен договор с НЗОК), а не както до сега на ниво отделение и структури в съответното ЛЗБП. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Това се отнася и за клинични процедури № 3 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене“ и № 4 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи без механична вентилация и/или парентерално хранене“.

Това ще позволи на директорите на лечебните заведения за болнична помощ оперативна гъвкавост и възможност без допълнителни административни усложнения да вземат съответните решения относно организацията за хоспитализацията на пациентите, които се нуждаят от болнична помощ. НЗОК/РЗОК няма да изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата в лечебните заведения от общия брой легла по договор с касата, както и допълнителна промяна на сключените договори до момента, касаещи дейността по хоспитализирането на пациентите с COVID-19.

Ежедневните файлове за дата на дейност 02 ноември 2020 ще се подават в информационната система на НЗОК до 17.00 часа на 03 ноември 2020. До тогава ще бъдат пренастроени системите на НЗОК за новия начин на работа. Системите няма да извършват рестрикция на връзката „клинична пътека – код отделение“ за клинични пътеки КП № 104 „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“, КП № 048 „Диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст“ и КП № 039 „Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18 годишна възраст“.

За болничните информационни системи начинът на работа (отчитане на дейността и подаване на информация в ежедневните файлове) не се променя, като единствено отпада контрола на заетост на легла на ниво отделение/структура на ЛЗПБ.

Остават в сила и въведените със Заповед № РД-01-619/23.10.2020 г. на Министъра на здравеопазването рестрикции относно приема в определените зони.

Медицинските грижи за пациенти с онкохематологични заболявания, трансплантирани и за родилки остават по общия ред и с предимство.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови