Имате ли в живота си хора, които ви карат да се съмнявате в това, което казвате и мислите? Те изказват мнение, дори да не сте им го поискали. Как да се справите с провокаторите и да не им позволявате да влияят на самочувствието ви?

Не се съмнявайте в себе си! Ето как да се справите с провокаторите!
 © iStock

Когато ги помолите да спрат, се оправдават, че не е нужно да ги слушате, а те просто изразяват мнение. Ето и някои често използвани фрази, които ви карат да се съмнявате в себе си:

  • “Сигурна ли си, че не си измисляш?”
  • Може би не си спомняш правилно…”
  • “Напълно уверена ли си?”
  • “Драматизираш!”
  • “Това никога не се е случвало…”
  • “Преувеличаваш!”

 

Пазете се, ако около вас има такива хора. Ако нямате добре развити механизми за “защита”, полека-лека ще усетите спад в самочувствието, ще изпитвате съмнения в себе си и ще започнете да търсите одобрение дори когато е ненужно.

 

Научете се да разпознавате провокаторите!

 

 

сега накъде, съмение

 

А ето и няколко съвета как да се справите:

 

1. Отстоявайте позицията си

Вярвайте в себе си и в това, което чувствате. Не оставяйте другите да ви разколебаят, като опитат да тълкуват емоциите ви. Понякога провокаторите го правят за забавление. Ако се случва в рамките на връзка, може би човекът иска да ви направи зависими и колебливи. Използвайте фрази като “Не ми казвай как се чувствам” и “Знам какво иска/ видях/ чувствам”, за да устоите на манипулацията.

 

2. Не усложнявайте разговора

Понякога провокаторът ще се опита да ви разколебае по време на разговор или спор. В тези случаи се придържайте към основното. Не обяснявайте в подробности, не се фокусирайте върху детайлите. Използвайте фрази като “Да се върнем на темата”, “Няма да навлизам в детайли” и “Това не е важно!”, за да се върнете в правия път.

 

3. Не се страхувайте да прекратите разговора

Понякога разговорите с хора, които искат да се съмнявате в себе си, протичат дълго и са изтощителни. Неминуемо се стига до “въртене в кръг“. Ако усетите това и забележите, че просто няма какво повече да се извлече в разговора, не се колебайте да прекратите общуването. Позволено ви е да не желаете да говорите по дадена тема. Фрази като “Трябва да спрем да говорим”, “Не искам нито да говоря, нито да слушам повече” са подходящ начин да се измъкнете.

съмнение в себе си

 

4. Не се обяснявайте

Казано малко жаргонно, но не бива да се обяснявате на провокатора. Има хора, които са способни да отрекат и омаловажат всяко доказателство. Опитайте да представите своята гледна точка. Ако тя не бъде приета или бъде принизена до нещо невалидно, откажете се да спорите.

 

5. Приемете и простете

Не събирайте гняв в себе си срещу провокаторите. Вместо това опитайте да ги разберете и да им простите лошото поведение. Има хора, които са израснали с този модел на поведение и са го приели за нормален. 

 

6. Крайна мярка: Спрете да общувате с провокатора

Понякога, колкото и да е неприятно, единственият начин да се справите с провокатора е, като го изключите от живота си. Има хора, които ще продължат да ви унизяват и да не признават чувствата ви, а толерантността има граници. В случай, че не можете да се справите с провокатора и след всяка среща се чувствате обидени и унижени, изключете го от живота си.

 

Фрази, които да използвате в разговор с провокатор:

  • “Моите емоции са важни. Не ми харесва да ми казваш, че съм твърде чувствителна!”
  • “Не ми казвай как се чувствам! Не го тълкувай!”
  • “Имам право да изкажа мнението си. Не ми казвай, че драматизирам просто защото се чувствам по определен начин.”

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови