Неприятната телесна миризма може да е дискретна или по-остра. Има много причини за нея. Някои от тях са безобидни, други – изискват специално внимание и консултация с лекар. Вижте 5 причини за неприятна телесна миризма.

Неприятна телесна миризма - 5 възможни причини
 © iStock

Всяко живо същество има определена миризма. Забелязали ли сте, когато идете на гости на някого, че домът ухае по определен начин?  И не говорим за неприятна, а за специфична, уникална миризма. Миризма на храни, препарати, ароматизатор, но и на хората (и животните), които живеят там.

Има части от тялото, които най-често се свързват с неприятна миризма:

  • мишници
  • уста
  • стъпала
  • външни полови органи
  • пъп

При някои заболявания, ушите също може да миришат неприятно, но това е по-рядко срещано.

Възможни причини за неприятна телесна миризма

 

Някои храни

Понякога храната променя бързо и за кратко телесната мазнина. Когато ядете аспержи, миризмата на урината става неприятна и силна. Тя изчезва, след като тялото обработи аспержите. Има и храни, които увеличават образуването на газове в стомаха и влошават миризмата им. Такива са броколите, зелето, карфиолът и бок чой. Тази миризма ще стане още по-интензивна, ако имате чувствителен стомах или непоносимост към някоя от храните.

 

Стрес

Високите нива на стрес увеличават потенето, могат да доведат до хиперхидроза и неприятна миризма. Това може да се превърне в хронично състояние, ако страдате от тревожност или депресия.

стрес

 

Диабет

Диабетната кетоацидоза е сред най-рисковите усложнения при хора, страдащи от захарен диабет. Причината е недостиг на инсулин – тялото не може да произведе или ефективно да използва този, който има. Диабетната кетоацидоза променя миризмата на дъха – тя става плодова. Това е състояние, за което трябва да сте много внимателни и веднага да потърсите консултация с лекар.

 

Менопауза, месечен цикъл и бременност

Хормоналните промени често влияят върху телесната миризма. Това не винаги е нещо лошо, просто различно. Доказано е, че по време на месечния цикъл, жените, които са по-плодовите, ухаят различно. Тази миризма ги прави по-привлекателни за околните – и за мъжете, но и за другите жени.

 

Лекарства

Винаги, преди да започнете да пиете дадено лекарство, прочетете листовката. Възможно е лекарства да причинят неприятна телесна миризма. Някои антидепресанти, обезболяващи и хормонални медикаменти могат да влошат или просто променят аромата на урината, дъха и потта.

 

Полезни и здравословни навици, които да прогонят лошата миризма:

Добра устна хигиена – мийте зъбите си два пъти дневно. Не забравяйте да използвате вода за уста, като тук ви съветваме да избирате мъдро. Консултирайте се със зъболекар и забравете за водата за уста и четката за зъби от супермаркета. Използвайте проверени от вашия стоматолог продукти. Не забравяйте да четкате езика, защото налепите по него често причиняват лош дъх.

устна хигиена

Погрижете се за стъпалата – откажете се от обувките от изкуствена кожа. Носете маратонки, които позволяват на стъпалата да “дишат”. Опитайте различни домашни рецепти за неутрализиране на неприятната миризма или попитайте личния лекар за нужните лекарствени препарати. За да не миришат стъпалата неприятно, никога не носете един и същи чифт обувки два дни подред.

Използвайте нежен интимен гел – отново ви препоръчваме да се консултирате с лекар, за да се ориентирате в морето от продукти. Нужен ви е продукт, който поддържа естествената pH и не изсушава.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови