Ракът на хранопровода се счита за най-смъртоносен. 59% от пациентите умират именно от него, в рамките на една година. След него се нарежда ракът на белите дробове, който също е много опасен. Коварната болест е известна с това, че при нея рядко се наблюдават ранни симптоми, което затруднява поставянето на ранна диагноза и респективно – успешното лечение. Въпреки това обаче, съществуват някои признаци, които навременно да сигнализират за развитието на тумор в областта на белите дробове.

Според американски учени, един от най-често наблюдаваните начални симптоми е например силната болка, която пациента изпитва в областта на раменете. Често пъти тя дори преминава надолу и се разпростира по цялата дължина на ръцете. Освен това, известни промени могат да се наблюдават и по лицето на пациента. Например отпускане на клепача, смаляване на зеницата, липсата на пот от едната страна на лицето. Тези симптоми са причинени от натиска на тумора върху нерва на шията, обясняват лекарите.

В начален стадий на рак на мозъка пък се наблюдават други ранни симптоми. Това могат да бъдат затрудненията в говора, промени в походката и други внезапни здравословни проблеми, издаващи развитието на болестта.

Според лекарите точната причина за поява на болестта рак все още не е изяснена напълно, но има рискови фактори, които допринасят за нейното развитие. Това са най-вече наднормено тегло, нездравословната диета, алкохолът и тютюнопушенето.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови