Правите ли разлика между здравословен и нездравословен гняв? Кои са знаците, че вашият яд наранява околните и дори самите вас? Научете се да ги разпознавате, за да контролирате емоциите си по-добре. Нездравословен гняв – как да го познаете и трансформирате?

Нездравословен гняв - как да го познаете и трансформирате?

Кой гняв е нездравословен?

Можем ли да разделим гнева на здравословен и нездравословен? Разбира се! Ако съзнателно или не използвате гнева си за извинение да проявявате физическа или вербална агресия, ако не можете да се успокоите с часове или смятате, че гневните ви изблици трябва да променят нещо, то значи имате нездравословни прояви на гняв. Ето някои знаци, които ще ви го подскажат:

 

1. Гневите се много за дребни неща

Ако се ядосвате и избухвате за най-малката дреболия и после часове наред треперите от ярост, то това е сигурен знак за нездравословен гняв. Обикновено в такива ситуации не чувате и не виждате, не успявате да контролирате емоциите си. Сякаш гневът прелива във вас, оставяйки ви без контрол над емоциите.

 

2. Гневите се за едно и също нещо

Сигурен знак за нездравословен гняв е, ако отново и отново се изнервяте за едно и също нещо. Обикновено е събитие от миналото, което ви е наранило или обидило. Използвате най-малката възможност да повдигнете въпроса, с единствената цел: скандал. 

 

3. Когато сте гневни, вините останалите

Сигурен знак за нездравословен гняв е по време на скандал да обвините събеседника си. Често обвинението ви няма нищо общо с темата, само цели пренасочване на вниманието.

негативни емоции

 

4. Използвате гнева, за да прикриете други емоции

Често хората използват гнева, защото не умеят да изразяват правилно другите си емоции. Често гневът прикрива ревност, страх, обида, скръб, отчаяние и т.н. За да избегнете подобни ситуации, започнете да говорите повече и да слушате повече, за да се научите да изразявате емоциите си.

 

5. Вярвате, че гневът печели уважение

Ако мислите, че щом избухнете и се развикате, това ще накара събеседникът да се съгласи с вас или да направи друга промяна, то вие имате сериозни проблеми с нездравословния гняв.

 

6. Хората около вас “стъпват на пръсти”

Ако всички около вас се страхуват, когато говорят, и правят всичко възможно само и само да не избухнете, то нездравословният гняв е проблем, с който да се справите. В противен случай дори най-близките ви хора ще ви избягват.

гняв

 

Нездравословен гняв – нещата, за които никой не говори

Потискането на гнева е вредно за здравето. Може да доведе до поява на главоболие, високо кръвно, дори депресия. Ако сте ядосани, не задържайте емоциите в себе си и опитайте да говорите за тях с някого.

  • Избухването руши доверието – ако си позволявате да избухвате пред хората, то те постепенно ще спрат да вярват на вас и преценката ви.
  • Мълчанието също е нездравословен гняв. Според мнозина премълчаването е добър начин да преодолеят негативните емоции. Точно обратното. Мълчанието наранява не само гневният, но и хората отсреща.
  • Тайм-аутът е бягство – тайм-аут наричаме време, през което физически да се отстраните от дадена ситуация – например да си тръгнете. Този тип действие всъщност е бягство. Добре е да си вземете тайм-аут преди да избухнете, отколкото след като вече сте излели емоциите си.

нездравословен гняв

 

Как да превърнете нездравословния гняв в здравословен?

Има някои неща, които да направите, за да превърнете нездравословния гняв в здравословен. Това ще ви помогне не само психически, но и физически. 

Опознайте гнева си

Разберете какво ви ядосва, кое ви кара да избухвате и как изразявате гнева си. Ако се затруднявате да се справите сами с определянето на “гневния си стил”, помолете близките си за откровеност. С тяхна помощ ще се видите през очите на събеседника и ще осъзнаете много.

 

Разберете кое отключва гневните ви изблици

Опитайте да намерите модел на поведение и разберете какво ви кара да избухвате. Може би е страх, отчаяние или безсилие? Това са най-честите причини за гневно избухване.

 

Мислите ли, че сте достатъчно добри?

Често гневните изблици се случват заради ниско самочувствие. Чувствате, че не сте достатъчно добри и малките неща, които ви го напомнят, ви карата да избухвате? Ако е така, просто поработете над себе си. Напишете на лист силните си страни, помолете близките си да ви кажат защо ви обичат и ценят. Опитайте сами да изградите новото си “аз”.

 

Изразете емоциите си…

… по здравословен начин. Водете си дневник, в който подробно описвате емоциите си и кое ги отключва, в каква ситуация  се е случило и как сте се почувствали. Писането е здравословен начин за начало на всяка трансформация. Дори да не е силната ви страна, използвайте само отделни думи, не е нужно да са цели изречения. В края на деня или седмицата отделете половин час да прочетете написаното и да си направите равносметка. Този процес е бавен, но води до сигурна промяна. 

гняв и дневник

За моментите, в които чувствате, че емоциите преливат у вас, намерете физически отдушник  – спортът е добър вариант. Ако нямате време или желание за спорт, опитайте с обиколки на блока; чистенето на дома също пренасочва емоциите, кратките медитации ще ви допаднат, ако можете да се отделите в тихо кътче. Важното е всички тези стъпки да се случват преди да избухнете – те са вашето средство за самоконтрол.

 

Вижте още:

Тест: Как изразявате гнева си? >>>

Не правете тези 7 неща, когато сте гневни >>>

6 съвета за щастие от Далай Лама >>>

Откриха кои са 27-те емоции! >>>

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови