Главоболие, отпадналост, бледост – това са само някои от симптомите, които сигнализират, че страдате от недостиг на желязо. Научете кои са причините за този дефицит и кои са знаците, които го издават. Недостиг на желязо – 7 симптома

Недостиг на желязо - 7 симптома
 © iStock

Защо тялото ви се нуждае от желязо?

Тялото ви се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин, протеин в червените кръвни телца, който им помага да доставят кислород навсякъде в тялото. Ако в тялото ви няма достатъчно хемоглобин, тъканите и мускулите не получават достатъчно кислород, което води до отслабването им и причинява анемия.

 

Причини за недостиг на желязо

Причините за недостиг на желязо могат да са най-различни. Ето кои са най-често срещаните:

  • неправилно хранене, което не отговаря на ежедневните нужди на тялото
  • повишена нужда от желязо по време на бременност
  • кръвозагуба заради тежко протичаща менструация или вътрешен кръвоизлив
  • възпаление на червата

Симптомите на недостиг на желязо варират и зависят от колко тежка е анемията, колко бързо се е развила, на каква възраст е човек и какво е цялостното му здравословно състояние. Често пъти недостигът на желязо се вижда само след изследване, защото протича безсимптомно.

 

Веган източници на желязо >>>

8 храни, богати на желязо >>>

Анемия – причини, диагноза, лечение >>>

анемия железен дефицит, недостиг на желязо

 

7 симптома, които може да издават недостиг на желязо

 

Безпричинна и необичайна умора

Умората е един от симптомите на недостиг на желязо особено ако за нея няма причина – тоест не сте психически и физически претоварени, спали сте достатъчно. И въпреки всичко сте отпаднали. Недостатъчното желязо води до липса на хемоглобин, който пренася кислорода до тялото, а заедно с това и енергията. Понеже умората е част от ежедневието на модерния човек, често този симптом бива пренебрегнат при диагностиката на железен дефицит.

 

Бледа кожа

Малко познат, но често срещан, симптом е бледостта на кожата и на вътрешността на долния клепач. Причината отново се крие в недостатъчното хемоглобин, който дава нежния розов цвят на кожата. Тази бледост може да се забележи по лицето, ноктите, венците и от вътрешната страна на устните и долните клепачи. 

желязо

 

Недостиг на въздух

Когато нивата на хемоглобин са ниски, кислородът в кръвта е по-малко. Това означава, че мускулите няма да получат достатъчно кислород дори за елементарни дейности като ходене.Това ще учести дишането, защото организмът ще се опита да си го набави. Затова и учестеното дишане,  задъхването и недостигът на въздух са симптоми на железен дефицит.

 

Главоболие и замаяност

Главоболието и усещането за замаяност не са често срещани симптоми на недостиг на желязо при жените. Лекарите все още не са сигурни каква е връзката между двете. Въпреки това при някои жени железният дефицит е съпътстван с главоболие.

главоболие

Сърцебиене

Понякога железният дефицит се проявява чрез сърцебиене. Причината за това най-вероятно са ниските нива на кислород в кръвта.

 

Суха и увредена коса

Отново ниските нива на кислород в кръвта, свързани с недостига на желязо, могат да направят косата необичайно суха и увредена, загубила своя естествен блясък.

 

Подуване на езика

Често пъти лекарите диагностицират недостига на желязо веднага след като погледнат в устата на пациента. При железен дефицит езикът се подува, възпалява, губи цвета си или става необичайно гладък. Често тези симптоми са придружени от усещане за сухота, парещо чувство, червена и нацепена кожа в ъгълчетата на устата, ранички в устната кухина.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови