Поправките бяха внесени лично от Даниела Дариткова, която оглавява парламентарната група на управляващата партия, както и здравната комисия на НС, и бяха приети в пленарната зала на първо четене.
Според Дариткова целта на промените е единствено да синхронизира Закона за лечебните заведения с приетия в края на миналата година Закон за публичните предприятия, в чийто обхват попадат и болниците. Забранява се в съветите на директорите и в управителните съвети на заведенията да влизат хора, които работят по служебно или по трудово правоотношение, освен ако са университетски преподаватели.

Депутатите приеха промени в Закона за лечебните заведения, с които дават право на медицинските сестри, акушерки и рехабилитатори да съз…

„В противен случай ние дискриминационно ограничаваме тези лечебни заведения да се управляват от директори, които са придобили някаква научна степен”, обясни Дариткова. И уточни, че внесла законовите поправки след като получила сигнали от управителите на големите университетски болници, разтревожени, че не могат да работят по трудов договор и едновременно с това да преподават.
От БСП отказаха да подкрепят законопроекта. „За да дирижираш управлението на лечебните заведения, трябва поне да разбираш какво се случва в тях. Какво ще се случи сега с този закон? На практика хора от лечебните заведения, някои от които изпълняваха стратегически задачи и имаха възможност да бъдат членове на бордовете на тези заведения, понеже не могат да имат трудов договор в лечебното заведение, изобщо няма да могат да бъдат членове на тези бордове. А те познават най-добре спецификата на работа на лечебното заведение”, коментира соцдепутатът Георги Михайлов, който е лекар по професия.
„Ако вие определяте мнението на парламентарната група на БСП, отговорно твърдя, че сте ги подвели – не знам поради неразбиране или по друга причина – в желанието си да бъдете твърд опозиционер”, отвърна му остро Дариткова. И заяви, че единствената й цел била да облекчи правилата в Закона за публичните предприятия, засягащи болниците.

Жегнат от тона й, Михайлов обяви: „Изобщо не става дума за преподаването. Става дума за работата в лечебното заведение – за специалисти, които са от това лечебно заведение и няма да могат да участват в борда му.” Той се позова и на мнението на депутати лекари от ВМРО, които обаче предпочетоха да си замълчат. В крайна сметка законопроектът беше одобрен. Източник: https://www.actualno.com

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови