София. Трансплантационната програма, която съществуваше в „Александровска“ болница, бавно умира. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Наталия Маева, член на Управителния съвет на Националната пациентска организация. По думите й няма клиника по света, занимаваща с трансплантирани пациенти, която в условията на пандемия да е реорганизирана. България е прецедент, отбеляза тя. 660 пациенти се проследяват в Клиниката по нефрология и трансплантации в УМБАЛ „Александровска”. В Клиниката по пневмология и фтизиатрия във Военномедицинска академия се проследяват белодробно трансплантираните пациенти. Те са 9 човека, уточни Маева.

„Това е несериозно спрямо точно тези пациенти, които са се преборили за собствения си живот с помощта на лекари. Най-голямата обида за трансплантираните пациенти в момента е, че държавата им казва: „Ние нямаме нужда от вас, оправяйте се.“, което е невероятен стрес. Това, което лекарите учат всички трансплантирани пациенти след операция е да няма стрес в новия им живот. От тук нататък ние искаме да имаме ясни правила къде и как ще бъдем проследявани и настояваме това да става така, както е записана във всички гайдлайни“, обясни тя.

NATI_MAEVA_NEWS

Според Наталия Маева в УМБАЛ „Александровска” липсва диалог между ръководството на лечебното заведение и Клиниката по нефрология и трансплантации към нея. На организирания днес протест от 13 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването пациентите ще настояват за адекватна грижа, добави тя.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови