Неспокойни, тревожни и мрачни сте, а напрежението все повече владее ежедневието ви и обърква плановете ви и отношенията с хората около вас… А всъщност, направете тези 9 неща, за да повикате щастието и спокойствието в дните си.

Направете тези 9 неща, за да бъдете щастливи
 © Сн.: iStock.com

 

1. Успокойте ума си

Предлагаме ви една много полезна техника от медитирането, за да прочистите съзнанието си. Седнете с ръце в скута и затворени очи, дишайте бавно. Представете си една навита нишка в основата на гърба ви. Позволете й бавно да се развие, преминавайки през всички части на тялото ви, докато излезе през главата и отлети в облаците. Вдигнете ръце, за да се опитате да я хванете. Размърдайте пръстите си и върнете ръцете си отново в скута.

 

2. Опитайте терапия с изкуство

Рисуването и оцветяването са силно релаксиращи дейности. Ако се притеснявате, че не сте добри в рисуването, то оцветяването на фигури отдавна не се счита за запазена територия за хлапета.

Установено е, че това занимание при зрели хора има много добър антистрес ефект. 

 

6 съвета за щастие от Далай Лама>>>

6 съвета за щастие от Далай Лама

 

3. Излезте навън

С проучвания е доказано, че прекарването на известно време на открито не само подобрява настроението, но и стимулира оперативната памет. Няма значение къде точно ще отидете – в парка, в планината, на двора… Според изследване на учени от университета в Съсекс (Югоизточна Англия) хората са значително по-щастливи под открито небе, отколкото когато са в помещение.

Друго любопитно изследване на американски учени, пък навежда на мисълта, че най-щастливи сме, когато температурата на въздуха е 13.9 градуса по Целзий.  

 

4. Направете непоискано добро

Неведнъж е потвърждавано с изследвания, че ако помогнеш на някого или го зарадваш, постъпката ти ще направи щастлив и теб самия. Така че – ето ви лесен и много красив начин да преборите влошеното си настроение. И не се притеснявайте, че се иска да извършите някое геройско дело или че „нямате толкова   пари“, за да сте добри. Не, всъщност е просто и евтино – можете да кажете мили думи на момичето, от което си купувате кафе, да помогнете на възрастен човек или просто да се усмихнете на непознат.

Доказано е, че самият физически акт на усмихване стимулира производството на същите химически вещества в мозъка, както и консумацията на определени храни или правенето на физически упражнения.

 

8 неща, които добрите хора даряват на другите

8 неща, които добрите хора даряват на другите

 

5. Отдайте се на 10-минутно чистене

Това може и да не ви звучи като нещо, което да ви направи щастливи, но колкото по-чисто и подредено е около вас, толкова по-спокоен ще е и умът ви. Прочистете част от физическото и мисловното си пространство, като сортирате и подредите документите на бюрото си или се отдадете на някои дребни домакински неща, които изискват малко време, но когато се натрупат несвършени, стават затормозяващи.

От друга страна, приключването дори на някоя малка задачка за десетина минути, може да ви накара да се почувствате спокойни и успяващи.

 

 

6. Хапнете шепа бразилски орехи

Бразилските орехи са един от най-добрите източници на селен – минералът, който помага за подобряване на настроението. Други продукти, които могат да стимулират щастието, са бананите, горските плодове, киселото мляко и пълнозърнестият хляб – те стимулират секрецията на т.нар. хормон на щастието серотонин.

Специалистите препоръчват и да се наблегне на приема на магнезий, тъй като този минерал има естествен успокояващ ефект. Освен чрез добавки, магнезий може да си осигурите и чрез зеленчуци, ядки и риба.

 

7. Планирайте нещо приятно

Кратко пътуване или вечер на по чаша вино с приятелки – мисленето за нещо, което ще ви достави удоволствие, ще повдигне настроението ви. Затова е добре често да замисляте и организирате приятни моменти за себе си и най-близките ви. Само процесът на планиране може да увеличи ендорфините в организма ни с до 27%.

Или, както учи една поговорка, щастието се състои от това: някого да обичаш, нещо да правиш и нещо да очакваш.

 

8. Изпийте чаша зелен чай

Тайната на тази напитка е в съдържанието й на Л-теанин – аминокиселина, която действа отпускащо. Плюс е и това, че зеленият чай съдържа по-малко кофеин от кафето и от други видове чай. Вместо чай можете да изпиете и пълна чаша вода, която е много важна за правилното функциониране на тялото и ума.

С проучвания е доказано, че дехидратацията има същия ефект върху мозъка, какъвто и напредването на възрастта.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ за зеления чай:
 

5 причини да пиете зелен чай по-често>>>
 

Кои са перфектните чайове за отслабване?>>>

Защо да пиете зелен чай – 21 причини>>>

 

 

9. Имайте цел

Не е задължително да е голяма, по-добре е да е нещо възможно, което обаче да ви носи усещането за предизвикателство в работата, у дома или в хобитата ви. Поставянето на цел и постигането й носи усещане за удовлетворение.

Според проучвания хора с ясна цел или твърдо установени правила в живота са много по-доволни от тези, чиито дни текат по-хаотично. 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови