Докато детето навърши шестмесечна възраст, заниманията с него, които ще му помогнат да се развива правилно, са свързани най-вече с основните процеси по неговото отглеждане – хранене, къпане, преобличане.
Игри за новородено бебе
Докато извършвате гореспоменатите дейности, говорете активно на малкото същество, назовавайте го по име, защото така то ще свикне бързо с гласа на мама и бързо ще започне да следи движенията й. Същевременно ще развива и зрението си, докато се опитва да фокусира погледа си върху лицето й.
За стимулация на зрителната функция, използвайте играчки в ярки цветове, които показвайте и движете на разстояние от около 30 см. от очите на бебчето.
Когато то е будно, може да се разхождате с него из стаята и продължавайте с аналогични игри.
Тактилната комуникация също е много важна – честото докосване и лекият масаж са изключително полезни за психомоторното развитие на детето и му помагат да установи по-близък контакт с родителите.
Игри за бебе на два месеца
През втория месец от живота на детето използвайте за игра водните процедури –те доставят огромно удоволствие на бебето. Докато поддържате главичката във ваната, движете бебето, в положение легнало по гръб. Това забавление ще му помогне да се ориентира по-бързо в пространството.
Игри за бебе на три месеца
Музикалните игри в този период са най-препоръчителни – окачете дрънкалка на кошчето и бебешката количка. След навършване на три месеца децата активно реагират на шумоленето и звъненето на предмети – може да разнообразите игрите с песнички и стихчета.
Може да стимулирате координацията на движенията и да провокирате първите опити на мъничето да пълзи като играете на играта „достигни до любимата играчка“, използвайки най-разнообразни методи. Много подходящи за тази възраст са и игрите с големите бебешки надуваеми топки за люлеене.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови