Игрите на майката с бебето са много важни за неговото развитие. Нека видим кои са най-подходящите и най-порезните забавления за бебчовци на възраст от три до шест месеца.

Игри за бебе на 4 месеца

На тази възраст мъничетата започват да се заглеждат все повече в своите играчки. Осигурете му пъстроцветни дрънкалки с различни текстури – допирът до различните повърхности му помага да изучава по-бързо света, да развива фините си двигателни умения. Може да използвате за тази цел и различни предмети от бита, свързани с отглеждането на бебето – например, кърпи за баня, дрешки или лигавничета изработени от различни материали – пухкава материя, коприна, памук.

За да подпомогнете развитието на възприятията, поставяйте играчки в различни цветове и разнообразни текстури в ръцете на бебето, говорете му, насърчавайте го да ги изучава.

Игри за бебе на 5 месеца

Любимите игри на петмесечните бебчета са клякания и скокове с помощта на мама. И, разбира се, играта при която мама за кратко покрива лицето си с ръце и го отваря за най-голяма радост на бебето.

Време е и за нови играчки – започва растежът на зъбки и трябва да се погрижите за подходящите аксесоари.

За развитието на фините двигателни умения са подходящи игрите с ръце – мама произнася забавни детски стихчета, пляска с ръце и помага на бебето да повтаря движенията й. Или пък огъва пръсти, масажира дланта си, показва на бебчо как се хранят пиленцата. Така детето започва да разпознава различните интонации и започва да възприема емоционалното оцветяване на речта.

Игри за бебе на 6 месеца

В тази възраст продължават гореспоменатите игри, както и развитието на тактилните умения – нека бебето има възможността да докосва различни материали – метал, дърво, текстил, пластмаса. Може да използвате купичка, в която сте смесили малко бобени или друг вид зърна с играчки и копчета. Нека детето да ги докосва и да започне да ги различава на допир. Внимавайте само да не погълне нещо. Тези игри се играят задължително под строгия контрол на мама.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови