В свои скорошни проучвания учените открили, че и черният, и зеленият чай произвеждат еднакъв положителен ефект върху мозъка.

На какво се дължи този положителен ефект?

В чая има много катехини и теафлавини, за които се смята, че имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те също могат да защитят мозъка от съдови увреждания и дегенерация на невроните, категорични са резултатите от проучване на Националния университет в Сингапур. Учените са анализирали нивото на консумация на чай на 957 души над 55 години за 12 години.

На всеки две години те оценявали познавателното представяне на тестове на хората. Също така е била събирана и информация относно начина на живот, медицинските отклонения и физическата активност на участниците в изследването.

Оказали се, че хората, които пият чай постоянно, са се справили а по-добре с направените им когнитивни тестове. Между другото, по-рано учените са заявили изключителните ползи от кафето. Тази напитка също намалява риска от деменция.

Зелен или черен чай?

Все пак, трябва да споменем, че биохимичните свойства на зеления и черен чай малко се различават, в полза на първия.

Те се дължат на технологията на производство. Поради факта, че катехините претърпяват незначителни промени в производството на зелен чай, крайният продукт е богат на тези съединения и следователно има висока Р-витаминна активност. Затова и зеленият чай е по-богат на биологично активни вещества.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови