Много хора приемат аспирин като превенция срещу инфаркт или удар.

Аспиринът се използва и при остри атаки на мигрена. Неговата популярност се дължи преди всичко на бързия аналгетичен ефект – той се справя добре със ставни и мускулни болки, които могат да възникнат като следствие от развитието на настинки и грип . Въпреки това лекарите не препоръчват да приемате аспирин, като се пипнали грип. С него не можете да свалите температурата. Вместо това по-добре е да заложите на парацетамол, който се понася се много по-добре и рискът от странични ефекти при неговият прием е по-малък.

Аспиринът е член на групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Намалява синтеза на тромбоксани, но за разлика от други лекарства от същата група, при използване на аспирин този процес е необратим.

Известно е, че аспиринът предотвратява образуването на кръвни съсиреци, но пък увеличава риска от вътрешномозъчен кръвоизлив.

Всички сме чували, че за хората над 50 години, които са изложени на риск от инсулт и инфаркт, се препоръчва да приемането на  75 милиграма аспирин дневно. По-късно обаче експертите признаха, че такава превантивна терапия е опасна. Последните изследвания сочат, че хората, приемащи аспирин, показват 20% намаление на броя на по-слабите сърдечни пристъпи, при които не съществува опасност за живота. За съжаление обаче,  статистическите данни за смъртните случаи от сърдечна атака, инсулт или рак остават непроменени, дори и при редовен прием на аспирин. Като добавим към това и вероятността от трийсетпроцентно увеличение на вероятността от кръвоизливи, оказва се, че пиенето на аспирин не е толкова полезно, колкото досега се смяташе.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *