Сътресението е травма на мозъка, която се отразява на начина му на функциониране. Симптомите са временни и включват главоболие, проблеми с концентрацията, паметта, баланса и координацията.

Мозъчно сътресение - как да го познаете и какво да правите?
 © iStock

Най-често срещаната причина за мозъчно сътресение е падането. Това състояние често сполетява и хората, трениращи т.нар. контактни спортове.

 

Мозъчно сътресение: Симптоми

В случай, че си ударите главата, е добре да се наблюдавате за възможни симптоми. Важно е да знаете, че някои от тях се проявяват веднага, други – малко по-късно. В зависимост от травмата, симптома и цялостното ви общо здраве, може да са нужни дни, седмици или месеци, докато отшумят напълно.

 

1. Главоболие

Един от най-често срещаните симптоми на мозъчно сътресение е главоболието. Появява се веднага след травмата. Може да се усеща като мигрена или напрежение, сякаш главата ви ще експлодира. Ако това усещане продължи повече от 24 часа, задължително се консултирайте с лекар.

 

2. Загуба на съзнание

Често при удар на главата, пострадалият губи съзнание. Това е знак, че травмата веднага е повлияла на функционирането на мозъка. В такъв случай е задължително веднага да посетите спешното за преглед.

мозък

 

3. Гадене и повръщане

Понякога мозъчното сътресение е придружено с гадене и дори повръщане. Този симптом може да се прояви веднага след травмата или по-късно. Гаденето и повръщането може да се случат, докато сте физически активни. Ако забележите този симптом, веднага потърсете лекарска помощ. 

 

4. Раздразнителност

Раздразнителността е често срещан симптом на мозъчно сътресение при децата. Проявата му може да е отложена, а не веднага след травмата. В случай, че не отшуми в рамките на 24 часа, е нужен преглед при лекар, за да се установи тежестта на мозъчното сътресение.

 

5. Замаяност

По принцип, когато ударите главата си, чувствате определена замаяност. И при мозъчно сътресение тя се проявява веднага. Обикновено отминава след като се наспите. Ако след събуждане, все още чувствате замаяност, е нужна медицинска намеса.

Добави описание

 

6. Чувствителност към шум и тишина

Чувствителността към шум и тишина е симптом, който обикновено се проявява малко по-късно – ден-два след нараняването. В такъв случай се препоръчва да се отдадете на почивка – стойте далеч от екрани, пуснете щорите у дома и се оттеглете в тихо кътче на жилището. Ако симптомите не отшумят за няколко дни, е нужен преглед при лекар.

Добави описание

7. Амнезия

Амнезията, резултат от мозъчно сътресение, е плашещ симптом. Обикновено пострадалият не помни какво се е случило точно преди и малко след инцидента. Може да не си спомня целия ден. Този симптом обикновено е краткотраен. Трябва да се наблегне на почивката и спокойствието и при първа възможност да се потърси лекарска помощ, за да се определи сериозността на травмата.

 

Други симптоми на мозъчно сътресение:

  • Шум в ушите
  • Умора
  • Замъглено зрение
  • Мозъчна мъгла, проблеми с ориентацията
  • Проблеми с говора
  • Проблеми с усещането за вкус и мирис

 

Не подценявайте травмите на главата. Мозъчното сътресение може да е сериозно. Затова е добре да потърсите лекар, който да установи сериозността на проблема и да ви обясни какво е лечението. То може да включва болничен престой, а може и да е просто няколко дни почивка и спокойствие.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови