Множествената склероза води до разграждането на нервната тъкан и разрушаването на горния слой на нервните влакна. Проявява се в бърза умора, намалена координация на движенията и други симптоми, в зависимост от тежестта на заболяването.

Най-често болестта се проявява в периода от десет до  петдесет години. Жените се разболяват три пъти по-често, но при мъжете болестта се проявява по-силно.

Съвременната медицина е разработила ефективни методи на лечение. Решаващата роля тук играе ранната диагностика.  Човек с множествена склероза, която е открита навреме, може да продължи да поддържа социалната си активност.

Множествената склероза не е пречка за благоприятно раждане на дете. Заболяването няма да засегне бебето. Необходимо е само да се обърне внимание на лекарствата, които пациентът използва. Някои от тях могат да навредят на плода и затова трябва да се консултирате с лекар. В някои случаи заболяването може да се прояви след раждането – за съжаление съществува такъв риск.

Умерената физическа активност се препоръчва при хора, болни от множествена склероза. В зависимост от тежестта на заболяването се препоръчват различни комплекси от аеробни упражнения. Същото важи и за работата. При адекватно лечение хората в продължение на десетилетия могат успешно да поддържат умствената и физическата си активност на същото ниво, така че, заболяването не е пречка да направите успешна кариера. Основното нещо е да не пренебрегвате навременната диагноза и лечение.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови