София. Повече от 35% от хората по света получат паник атака поне венднъж годишно. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ психологът Михайлина Абрашева. Науката не дава точен отговор на въпроса какво предизвиква паническите атаки, но е ясен механизмът, по който те се случват. Паник атаките могат да се случат на всеки човек, никой не е застрахован, обясни тя. Не само негативните емоции водят до паник атаки, преживяването на силна положителна емоция също може да доведе до това, обърна внимание психологът. Тялото разумът и психиката ни работят заедно и създават човека-личност, който е уникален, обясни тя.

„Когато настъпва паническата атака се получава объркване в координацията между тези три части. Тогава ума подава фалшив сигнал за огромна опасност, която е силно преувеличена от нашия ум. Тялото реагира като се свива и приготвя за бой. От свиването на тялото се получава реакция на съдовата система. Съдовете се свиват. Затруднява се движението на кръвта и започваме да се задушаваме, не ни достига въздух, а сърцето започва да бие учестено, за да навакса недостига на кислород до клетките“, обясни тя.

Водещо е усещането, че нямаме контрол върху тялото си, каза още Михайлина Абрашева. Всичко това се дължи на емоция, която или сме потиснали. Може да не е в момента, дори да е от детството ни, обясни още психологът. Връщането на контрола над себе си е най-трудно за тези, които за пръв път изпитват паник атака, обясни Абрашева.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови