София. Утре можем да обявим нови ограничителни мерки за ограничаване на инфекцията, но няма да влезе в сила нищо, ще има няколко дни, за да могат да се подготвят хората. Това каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в интервю за предаването “Здравей, България” по Нова телевизия. „Ситуацията е много сериозна и всичко го виждат, но няма място за паника. Здравната система е добре организирана. Засега колегите в извънболничната и болничната помощ се справят много добре. Няма някаква драма в това нещо. Не сме изпаднали в паника и не си скубем косите. Следим много внимателно развитието на ситуацията. Засега сме осигурени с лекарства, кислород и болнични легла, за да посрещнем потребностите на все по-големия брой заразени и боледуващи хора. Вчера подписах заповед за внос на един неразрешен още за употреба лекарствен продукт – моноклонално антитяло, което да се включи в лечението. Това е допълнителна възможност да лекуваме хората, които са с тежко състояние в болница и да намалим смъртността”, заяви Кацаров.

По думите му не може да потвърди днес какви мерки ще бъдат въведени утре. „През цялото време се опирам на експертите, мерките не са решения, които взимам сам. Обсъждаме мерките със засегнатите страни. Преди седмица имахме среща с хотелиери, туроператори и ресторантьори, за да обсъдим възможните варианти”, заяви министърът.

По думите му да може да се работи с повече капацитет срещу зелен сертификат е посоката, която е избрала голяма част от Европа. „Ние обсъждаме като една от възможностите за използване на зеления сертификат за присъствие на публични места”, заяви Кацаров.

„Утре няма да влезе в сила нищо. Утре можем да обявим нови ограничителни мерки за ограничаване на инфекцията. Тези мерки няма да влязат от утре, те ще влязат в сила след няколко дни“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови