София. Не съм обвинявал никого, но ако е извършвано източване на НЗОК от болници, ще бъда безкомпромисен. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ по темата за проверките в болниците. Министърът заяви, че проверката в УМБАЛСМ „Пирогов“ не се извършва от Министерството, а от НЗОК. „Нямам представа докъде са стигнали и дали е приключила. Министерството не извършва проверка там. Това, което беше констатирано болница „Лозенец“, изглежда се е извършвало и в други болници – да се отчита дейност, която не е извършена. Затова освен проверките, които се извършват в момента, аз настоях да се вземат мерки и за превенция на това явление. Има възможност да стане така,, че всеки от нас да има приложение на телефона си, което да изписва съобщение, когато се отчита дейност на негово име. Аз не съм обвинявал никого, но ако такива неща са извършвани – да се източва НЗОК, аз ще бъда безкомпромисен. Това е абсолютно недопустимо да се случва. Няма да преследвам и проверявам целенасочено, но когато се установи този начин измама, ще бъда безкомпромисен“, посочи Кацаров.

„В здравната система като цяло има достатъчно средства, като изключим тези, които се заплащат допълнително, свързани с COVID. Те са разчетени така, че ги няма дори до края на май със Закона за държавния бюджет и Закона за НЗОК. До края на май са разчетени. Сега мобилизираме допълнителни средства от всички министерства и ведомства, за да се изплатят допълните суми за месец май. Няма Народно събрание, което да актуализира бюджета. Достигнат е лимитът на това, което е прието. Тези средства се дават по една лоша методика. Те се дават без да са обвързани с резултата. Звучи хубави да се дават на хората на първа линия, но това понятие се оказа доста обширно. Там нещата трябва да се променят. Хората, които действително работят с пациенти с COVID, трябва да бъдат допълнително възнаградени. Това са хората в COVID отделенията. Важно е да бъдат стимулирано хората, които наистина работят. Не да се дават много пари на всички, а да се дават много пари на тези, които действително работят. Тези, които нямат отношение с COVID, няма причина да получават допълнителни средства. Не всички спешни медици се срещат с COVID пациенти. Те имат определени екипи за извозване на хора с COVID“, заяви той.

„Трябва да се направи по-добра преценка и средствата да се насочат към тези, които действително вършат работата. Тази преценка законът е казал да бъде направена от НЗОК и БЛС. Тяхна е отговорността да направят преоценка на тази методика и променят нещата по начин, че тези пари да се разпределят по възможно най-справедливия начин. Водят се разговори в момента и надявам се това да се случи в следващите седмици”, заяви министърът.

Според министър Кацаров статистиката сочи, че 20-25% от медиците са се ваксинирали. “Това не е добър знак и може да създаде риск за хората, които обслужват”, посочи той.

По темата за трансплантациите и проблемите, свързани с тях, Кацаровя заяви: „За миналата година има две трансплантации от трупни донори. Това реално е нищо. Лошото е, че и преди COVID годишните трансплантации от трупни донори са между 15 и 20“.
„Целта трябва да бъдат 50-60 до 80 донора годишно. Натам трябва да се насочат усилията. Предприемаме пакет от промени в Наредбата за трансплантации, за да се подобри трансплантационният процес. Трябва да убедим хората, че повече такива злоупотреби с пререждането в списъците няма да се допускат. До този момент не е имало правила за подредбата в списъците. Винаги може да се подобрят сроковете и да се подобри организацията“, добави той.

„Имунизиран съм откъм изкушенията на властта. Едно от най-важните неща, които смятам да направя, е да създам Дирекция за правата на пациентите в Министерство на здравеопазването. Бих останал на този пост, само ако има съгласие да се извършват реформи, такива, каквито аз ги разбирам“, каза още Кацаров.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови