София. Най-големите финансови загуби в здравната система се трупат от този малък дял държавни дружества. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на онлайн дискусия с представители на основните политически партии, на служебното правителство и на здравните власти на тема „Инвестиции в здравеопазването“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Остана още месец и нещо от мандата ни. Може би не е коректно да давам някакви крайни оценки или да правя някакви стратегическа визия за следващия месец. Мен ме впечатлява погледът към прозрачността на дейността в лечебните заведения и анализа на ефективността на разходите и възможностите, които може да даде такъв анализ за подобряване на медицинското обслужване и намаляване на разходите за него“, заяви министърът.

„Бидейки в разгара на предизборната кампания, е добре да чуем позицията на колегите, които са в предизборна битка. Бих искал да поставя няколко въпроса, на които кандидатите за народни представители е важно да дадат отговор. Единият е въпросът за монопола. Този въпрос е за отношението дали да имаме една Здравна каса, или няколко здравноосигурителни фонда. Кое е по-добре от гледна точна на управлението на системата и кое е по-добре от гледна точна на потребителите на здравната система?“, попита Кацаров.

„Вторият голям въпрос е за отношението към собствеността в системата на здравеопазването Във фармацевтичната индустрия 100% от фирмите, които търгуват с лекарства на едро и дребно с медицински изделия да са частни. Вероятно 95% от дружествата в областта на медицинските са частни. Не 95% от разходите на здравната система отива в частни дружества. Процентът, който отива в държавни и общински дружества е значително по-голям, особено в болничната помощ. Най-големите финансови загуби се трупат от този малък дял държавни дружества. В основата на всичко стои отношението към собствеността. То е различно, когато харчиш собствените си пари, и друго, когато харчиш чужди, от които загубите няма да са за теб. Това е в основата на различния подход“, заяви той.

По думите му третият важен въпрос е за ролята на държавата в тази система. „Доколко държавата трябва да се намесва и да регулира процесите в тази система или трябва да остави търсенето и предлагането на услугите да бъдат основен движещ механизъм и регулатор“, добави Кацаров.
„До към 2000 г. имахме система, която беше регулирана от държавата почти на 100%. След промените регулацията на държавата намаля и имаше либерализация на пазара на медицински услуги. В последните години виждам завръщане на засилване на държавната регулация, контрол и намеса в сектора. Днес сме в ситуация, в която почти всичко се регулира от държавата – субсидирането на лечебните заведения, лимитите, стига се дотам, че дори НЗОК започна да плаща заплати на персонала в лечебните заведения. Можем да продължим в тази посока и да обезсмислим съществуването на НЗОК. Това са трите аспекта, които считам, че са важни и са много съществени за развитието на здравната система“, посочи той.
.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови