София. Имаше известно забавяне на парите за първа линия заради актуализацията на бюджета, но за септември няма да има такова. Това каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в интервю за предаването “Здравей, България” по Нова телевизия. „Не е задача на Министерство на здравеопазването да ваксинира хората. Това е отговорност на всеки човек. Не очаквайте здравният министър да ваксинира някой насила. Можем а придобием имунитет чрез ваксиниране или преболедуване. Здравните власти са осигурили ваксините и достъпа до ваксинация. Цялата логистика е изградена и информацията за ваксините е предоставена на населението. Нали сме демократична държава, ако нямаме съзнанието, на всеки човек пъдар ли да сложим? За да има ефективен контрол, трябва да има участие на всички граждани. Ако всички не участваме в този процес, няма да се получи“, заяви министър Кацаров.

„Извършват се стотици проверки всеки ден по области. Призовавам гражданите при всеки конкретен случай да подават сигнали. Няма как аз да знам кой работи при нарушение на правилата. Трябва да сигнализираме контролния орган. Градският транспорт и училищата са двете места, където има изключение от общото правило за прилагане на мерките, защото ако ограничим градският транспорт, ограничаваме всички стопански дейности. Това е поет риск, може би трябва да има повече транспортни средства, за да няма струпване на хора, но друга възможност няма“, посочи Кацаров.

„Ние не стоим и не чакаме. Следим ситуацията, имаме план за действие, осигурили сме цялата мрежа, изградихме амбулаторни центрове за медицинска помощ. Системата е добре организирана. Доста хора са се понапрегнали от предизборната кампания и се изказват доста твърдения, но фактите не показват това. В COVID зона всичко е безплатно и пари не се искат. Има тестове, разпределени във всички РЗИ. В момента правим поръчка за още много по-голямо количество. Няма драма за това нещо. Използват се отделни елементи на системата и слухове дори, за да се атакува принципа. Създаде се една добра възможност да се лекуват хората в тези зони. Те са от няколко седмици, разбира се, че ще се използват. Това е нещо допълнително към здравната система“, заяви министърът.

По думите му парите за първа линия за месец август са получени, но е имало известно забавяне, защото се получават чрез НЗОК през Министерството от държавния бюджет. „Имаше известно забавяне заради технологичен проблем. След актуализацията на бюджета трябваше да се публикува в Държавен вестник. За септември няма да има закъснение. Двете постановления вървят едновременно заради актуализацията на бюджета. Извинявам се за това, но парите са получени вече“, добави той.

„Ако нямаше COVID зона, винаги щеше да има смесване на потоците от хора. Затова ги създадохме. Броят на заразените и заболелите лица е значително по-нисък от предишните две вълни. Нека да назоваваме фактите“, допълни министърът.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови