София. Експертите очакват през есента да има нов пик. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има такъв пик. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. Той посочи, че поради липса на информация е трудно да се направи прогноза кога точно може да се очаква пик, като поясни, че нова вълна е възможна и през лятото.
„Едно от нещата, които ми липсват, за да мога да направя по-добра прогноза, е оценка на това колко души вече са се срещали в нашата страна с вируса. По този въпрос абсолютно нищо не е направено до този момент. В понеделник ще представя пред медиите проучване, направено от частна компания, което ще ни даде първоначална представа за това колко души от страната са се срещнали с вируса“, каза той.

Кацаров коментира и случая с установен пациент с индийския вариант на вируса, като поясни, че в понеделник ще издаде заповед 10% от всички проби да се подлагат на повторно изследване за установяване щамове.
„Индийският щам на коронавируса означава, че има по-голям риск от следваща вълна. В момента подобни проблеми има в други страни в Европа – Великобритания, Русия, Португалия. Няма място за паника, но означава по-голям риск. Това, което ме разтревожи най-много в случая, е много късната реакция на здравните власти.
Пробата е взета на 5 април. Стояла е 15 дни в Плевен, след това е транспортирана в София, където е стояла още 15 дни преди да бъде изследвана и ние научихме на 20 април. Попитах защо, кой определя сроковете, кой определя какъв процент проби се вземат, от къде се вземат, как се транспортират, в какви срокове. Оказа се, че няма разписана процедура. Това е един случен и хаотичен процес. Понеделник ще има такава процедура, но това е трябвало да бъде направено и още миналата година. Отговорност трябва да поемат хората, които са управлявали преди мен системата – здравният министър и Центърът за заразни и паразитни болести.
От понеделник ще се секвенират 10% от всички проби. В понеделник ще бъде въведено с моя заповед 10 % от всички проби в страната да се подлагат на повторно изследване на установяване на щам. Нямаше досега нормативно установен– около 1% са събирали от пробите“, каза д-р Кацаров.

„Никой няма да бъде наказан, просто това нещо ще бъде поправено незабавно. Смисълът да го изолираме веднага е да можем да ограничим разпространението на опасния щам“, допълни здравният министър.

„Този щам е изолиран в голяма част от страните в Европейския съюз и ние не сме най-изолиран остров. Няма да е изненадващо, ако получим и нови проби. Най-ефективният начин да се предпазим от разпространението на тези щамове е да се ваксинираме“, посочи още той.

„Ако ние не сме наясно къде сме сгрешили през тази година, а ние сме грешили многократно, рискуваме да повторим същите грешки при следваща вълна или следващ вирус“, поясни министър Стойчо Кацаров.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови