София. Една нова вълна може да ни върне в позицията, на която бяхме през пролетта и да сложи край на туристическия сезон. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „На здравната система ѝ трябва по-добра организация. Много са нещата, които могат да бъдат променени, но в моя кратък мандат това няма как да се случи. Опитах се с колегите от НЗОК и БЛС да дадем посока в това да се премахнат ненужните изисквания, да се включи пациентът в контрола на медицинските дейности. В тази посока трябва да бъдат действията“, заяви той.

„България е в зелената зона сред страните с най-ниски показатели по отношение на разпространението на вируса. Това не бива да ни успокоява, защото нямаме пълен контрол върху разпространението на вируса и върху инфекцията. Вече регистрирахме появата на индийския щам. Ако този процес продължи, не можем да изключим нова вълна, включително през лятото. Единственият сигурен начин да се предпазим от последвала вълна е ваксинацията. Другият начин са ограничителните мерки. Засега не се налага да има нови мерки. Периодично намаляваме ограничителните мерки. Премахнахме задължението за носене на маски в малки колективи, ако персоналът е ваксиниран. Можем да разширим тази възможност, но балансът е много деликатен. Една нова вълна може да ни върне в позицията, на която бяхме през пролетта и да сложи край на туристическия сезон. Затова сме много внимателни при премахването на ограниченията“, посочи Кацаров.

„Връщането към нормалния живот може да стане само ако хората масово се ваксинират. С 20-25% ваксинирани хора от населението това няма как да стане. Ваксинираме се и сваляме всички ограничения. В противен случай рискуваме нова вълна и не само ще сложим маски, но може да се наложи да затваряме фирми, магазини и прочие“, заяви той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови