София. В момента разработвам механизъм – както по отношение на мерките в страната, така и по отношение на гражданите, които влизат в страната. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. „Аз искам да бъдат публикувани прозрачни и видими правила, така че да няма изненадващи заповеди и среднощни пресконференции, да няма „затваряме от утре“. Предварително да бъде ясно при какви показатели какво ще се случи. Например – при тези показатели на другите страни хората могат да влизат без тестове, при тези с тестове, а при тези ще бъдат поставени под карантина. Аз ще представя цялата концепция преди да обнародвана и обявена като заповед. Това ще стане в пратки срокове. По-важно е да подготвим здравната система за другата вълна, ако има такава. Трябва да сме готови“, поясни той.

На въпрос кои места трябва да бъдат затворени първо при повишаване на боря на заболели от коронавирус, той посочи, че това ще бъдат най-рисковите места, където има най-голям поток от хора и където е възможно затваряне.
„Ако не искаме нищо да се ограничава, просто трябва да се ваксинираме. Това, което ми харесва при процеса на ваксинация в последния месец, е, че значителен брой възрастни хора са се ваксинирали. От началото на годината до към средата на май са малко над 400 000 възрастни души. За последния месец са се ваксинирали още толкова възрастни хора“, поясни министър Стойчо Кацаров.

„Ако продължаваме с тези темпове, може би след около два месеца тази най-критична част от нашето население, при която смъртността е най-висока, ще бъде защитена. Това ни позволява да не прилагаме чак толкова строги мерки“, допълни той.

„В началото на годината имаше недостиг на ваксини. Имаше скандали около една от ваксините. Липсваше здравно-информационна кампания. Тази това съвкупно доведе до едно такова негативно отношение към ваксинацията в страната. Тази създадена психологическа нагласа много трудно може да бъде преодоляна. Ние в момента полагаме усиля да организираме ад хок – такъв тип здравно-информационна кампания. Получаваме подкрепа както от Европейската комисия, така от Световната здравна организация, от много наши компании и организации на компании, включително от медии“, посочи служебният министър на здравеопазването.

По думите му ефективният начин да се предпазим не са дистанция и маските, а ваксинацията. „Сега има много повече информация за ваксините, отколкото в началото на годината, когато страховете можем да кажем, че са били и основателни, Днес можем да видим, че може би над 2 милиарда души от населението са ваксинирани. Ако наричаме това изпитване, то това е най-изпитаното лекарство“, допълни д-р Кацаров .

Здравният министър заяви, че е разпоредил на интернет страниците на Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването да има кратка характеристика за всяка една ваксина.
„За да няма спекулации, разпоредих на Агенцията по лекарствата да бъдат поставени на интернет страницата – на нейната и на Министерството на здравеопазването, кратките характеристики на всяка една от тези ваксини, така че всеки, който желае, да може да прочете какви са възможните желание и нежелание реакции. Разпоредих да се качат и всички съобщения за нежелани реакции, които е имало в страната, за да не мислят, че някой нещо крие“, поясни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови