София. Активно работим за това да осигурим преди края на този месец допълнителна възможност за лечение на тежкоболни с COVID. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг относно актуалната ситуация с COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Правим анализ на смъртността по болници в цялата страна и разполагаме с всички данни. Изпратихме писма до ръководителите на тези болници, които лекуват COVID. Има отклонения от средния процент смъртност. Там, където има по-големи отклонения и има повишена смъртността, искам от директорите да свикат медицинските съвети и да направят анализ на протоколите и на начина, по който се лекуват болните и да се направи анализ на съответствието с Протокола за диагностика и лечение на COVID, утвърден от Министерството и ако преценят, че има нужда от корекция в поведението, да предприемат такива мерки и да ни информират за изводите и за мерките, които ще предприемат“, посочи министърът.

„Полагаме огромни усилия и много активно работим за това да осигурим преди края на този месец допълнителна възможност за лечение на тежкоболни с COVID. Това са моноклонални антитела. Има възможност за внос на неразрешени до момента лекарствени продукти в ЕС, но има възможност това да стане със заповед на министъра на здравеопазването. В момента се подготвя ялата необходима документация за това. Надяваме се в следващите месеци да можем да предоставим на нашите болници тази допълнителна възможност за лечение. Надявам се до края на месеца да я осигурим. Решаващо в тази ситуация при нас си остава ваксинация, ако искаме да намалим заболяемостта и смъртността“, заяви Кацаров.

„Работим и по една допълнителна възможност за улеснение на хората при записване за ваксинация. Вероятно до дни ще има възможност пациентите да се запишат онлайн за ваксинация. Такова нещо е било стартирано в началото на годината, но после е спряло. Искаме да изчистим всякакви препятствия за поставяне на ваксина“, каза още Кацаров.

„По отношение на третата доза, министърът не заповядва на лекаря как да лекува. Има становище на Европейската агенция по лекарствата, която смята, че трета доза може да се поставя на всяко лице със завършен имунизационен курс, но това е преценка на всеки лекар. Няма нужда министърът да издава заповед за това. Системата ни за записване на трета доза работи, така че няма никакви административни пречки пред това“, заяви министърът.

„Виждаме, че се злоупотребява с някои факти. Ситуацията е напрегната и не е лесна. Броят на заразените се увеличава, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос. Ако някъде се е създала ситуация, в която линейка да не е настанила болен, да е ходила на друго място и прочее, това са регионални проблеми, които ще бъдат проверени. Капацитетът не е изчерпан нито в София, нито в страната за настаняване на болни. Обмислят се допълнителни мерки, но днес няма да говорим за тях. Вероятно в петък ще обсъдим нашите идеи за допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на COVID“, посочи Кацаров.

„Чух, че някъде в COVID зони искали пари. Ще повторя, че те са създадени не за да заменят здравната система, а да я допълнят. Те не отменят задълженията на останалите участници в здравната система. Всички манипулации и процедури там са безплатни за здравноосигурените лица. Здравнонеосигурените заплащат лекарствата, ако са им изписани. Ако имате сигнали, че някъде са искали пари или направление, за да бъдат хора прегледани, адресирайте сигнали към РЗИ, РЗОК, за да се извърши проверка на място“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови