София. Ако продължават хората да не желаят да се ваксинират, ще продължават мерките и това е цената, която ще платим. Това каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в интервю за предаването “Здравей, България” по Нова телевизия. „Никой не твърди, че сме по-добре от този или онзи. Вчера показахме сравнителни данни с близките ни страни. Показа се сравнителни каква е ситуацията в нашия регион, за да се видим, че България не е изолиран случай. Смъртността е много висока. България беше на първо място по обща смъртност в света и преди COVID“, каза още Кацаров.

„COVID ще отмине рано или късно, но ще сме изправени пред предизвикателството на лошото състояние на нашата здравна система. Не знам дали това е ясно, но се надявам COVID кризата да го е направил ясно за всички“, заяви той.

„Достигнали сме пика на третата вълна. Смъртността следва скок от 2-3 седмици в броя на заразените. Това е отстоянието. Високата смъртност се дължи на няколко основни фактора. Единият е лошото състояние на здравната система, другият е лошото ѝ управление, а третият – нивото на ваксинация и на имунитет сред населението. Ниският процент на ваксинация в страната ни е разликата с другите странни. Миналата година, когато се сравнявахме с Италия, Франция и Испания, смъртността беше измерима, защото там и тук нямаше ваксинирани, сега те се ваксинираха и смъртността е значително по-ниска при тях. При нас хората не се ваксинираха масово и смъртността е висока“, посочи Кацаров.

„Създадоха се много тежки негативни реакции срещу ваксините и те много трудно могат да бъдат преодолени. Придържали сме се изцяло към разбирането, че ваксинацията е доброволен акт. Ваксината е доброволна, не е задължителна и човек трябва да осъзнае, че това касае не само неговия живот, но и този на хората, с които общува и на най-близките му. Тезата, че хората не са информирани, не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички ваксини. Опитваме се да управляваме кризата по такъв начин, че от едната страна са препълнените болници и високият брой смъртни случаи, а от другата страна са затворените бизнеси. Балансът между двете е много труден и смятам, че до този момент го намираме. Смъртността е резултат от ниския процент на ваксинация. Когато имаме малко ваксинирани, единственото ни оръжие да забавим разпространението на инфекцията е като ограничим контактите между хората чрез мерки. Ако продължават хората да не желаят да се ваксинират, ще продължават мерките, това е цената, която ще платим“, допълни министърът.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови