София. Когато няма лимити, пациентът ще може да избира къде да се лекува. Това каза на пресконференция служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров след среща с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Министърът коментира останалите промени, които се предвиждат. Той посочи, че те ще помогнат да се лекуват и възрастните, и тежко болните, да не бъдат селектирани. „Няма проблем с лимитите. Разликата е, че когато определяш лимити, изборът кой къде да го лекуват, се определя от лимитите. Когато няма лимити, пациентът ще може да избира къде да се лекува“, уточни проф. Кацаров.

Според него НЗОК може да възложи неотложната помощ директно на определени звена, а не тога да минава през личните лекари. По думите му лимитите и промените в цените на пътеките трябва да влязат в сила от 1 януари 2022 г.

„НЗОК заплаща на лечебните заведения, тя не плаща заплати на лекарите“, посочи той и уточни, че няма дискриминация при лечението на пациенти. „Когато например в болница за операция влезе човек с придружаващо заболяване, например диабет, и друг, който няма придружаващо заболяване, НЗОК трябва да заплати една и съща цена за лечението му“, поясни проф. Кацаров. По думите му обаче лекарите ще трябва да следят и кръвната захар на човека с диабет, което е допълнителен разход.

„Министерството на здравеопазването не извършва проверка в УМБАЛСМ „Пирогов“ в момента“, допълни Кацаров.

Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови