София. Във всичките си действия трябва да се ръководя от интересите на хората. Решенията, които взимам, са основани на разум, наука и натрупания до момента практически опит в света. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Много сме внимателни в преценката си кои мерки заслужва да бъдат отпуснати и кои да продължаваме да държим. Правим отпускането на мерките със стъпки през 14 дни, като през тези дни правим реална оценка на ситуацията. Тук също ни помагат и антигенните тестове. Ние ги приравнихме тогава, когато вземаме решение дали един човек има това заболяване при изразени клинични симптоми. Тестваме таргетни групи и по този начин разбираме какво е състоянието на големи групи от обществото. Например българските учители – от тестовете, които провеждаме при тях, ние всъщност разбираме, че една много голяма част от тях са отрицателни. 0,02 % от изследваните тестове са положителни. Това ни дава изключително голямо спокойствие към момента, но не ни дава право да взимаме прибързани и емоционални решения“, допълни министър Ангелов.

Той посочи, че разбира притесненията на ресторантьорите, но мерките трябва да се отпускат поетапно.
„Разбирам ресторантьорите, барманите, сервитьорите, управителите на заведенията. Разбирам всичките им притеснения. Те взеха много мерки, но най-важната от всички мерки е да запазим живота и здравето на хората. Не съм готов при тези случая на новия вид на този вирус в България ние да започнем отново да губим човешки животи и да се върнем на онези места, на които бяхме. До преди няколко седмици Израел беше за пример в света като брой ваксинирани, като брой на случаи, заболели в лечебните заведения. Виждате какво става в последната седмица- има по 8 000 случая на ден, 1000 са в интензивните структури. Не можем да си позволим такова действие“, каза министър Ангелов

Министърът на здравеопазването посочи, че към момента има доказани 33 случая на британския вирус в България. Той посочи, че все още няма доказани случаи на южноафриканския и бразилския.

„Не мисля, че ни убягва част от пандемията, защото числата говорят. Преди бяхме на едно от водещите места по смъртност. Сега сме на почти от средните места от Европейския съюз. За нас това е едно постижение и то се дължи на усилията на изключително много български лекари и сестри, за да стигнем до това място“, каза още той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови