Варна. Не бих казал, че в страната има критични точки по отношение на недостиг на легла за лечение на коронавирусна инфекция, по-скоро има в определени области с по-голям натиск. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Той уточни, че в тези точки на страната има запълване на определения капацитет от легла, като в момента се правят трансформации, така че този капацитет да бъде увеличен.

„Към настоящия момент това са Кюстендил, Бургас, Шумен и няколко лечебни заведения в София. Пак казвам – притеснения няма, болниците вече имат абсолютно всичко, като започнем от апаратура, кислородни концентратори, ремдесивир и всичко, което е в областта на предпазването. Това което обаче може да спре разпространението на вируса е ваксината, която е здравен щит срещу COVID-19”, категоричен бе проф. Ангелов.

На въпрос, каква е равносметката му година след започването на пандемията, здравният министър заяви, че е нужно време за подобно нещо.

„Моята равносметка ще я споделя, едва след като кризата приключи, защото е необходимо време, за да анализираме всеки един факт – гледайки назад във времето, за да сме обективни. Когато си вътре в кризата и гориш с проблемите, не можеш да прецениш дали всяко едно действие или решение са правилни за всички.

Това което искам да кажа е следното: в Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата. Защо? Първо защото страната ни успя да постигне най-добри резултати в областта на заболеваемостта и смъртността след взетите мерки, които бяха много меки и с нисък индекс на строгост, сравнени с другите държави, които приложиха много по-стриктни мерки, но не успяха да постигнат нашите резултати. Именно това е едната част от българския модел”, каза той.

“По отношение на ваксинацията и ваксините – две неща се случиха в България.

Първо ваксината на Оксфорд. Всички ни обясняваха, а журналистите ни задаваха въпроси, защо в България ще се прилага на лица над 55 години, тъй като според мнението на някои експерти не трябваше да се прилага, тъй като нямаше достатъчно изпитвания.
Сега всички виждате, че големите държави, които са лидери в ЕС разрешават използването на ваксината за тези възрастови групи.

В този период България взе едно решение, което беше стъпило само на науката.

Второ: Германия започва да отваря зелени коридори – отново българско решение, което ние взехме на база желанието ни да постигнем максимален ефект спрямо темпа на ваксинирането.

Сега се катерим достатъчно бързо в класацията, но не се надбягваме с никой. Аз нямам за цел дали ще сме първи или втори, моята цел е 70% ваксинирани българи. Борим се за 100% здрави българи, не излекувани, а здрави български граждани.

Затова когато говорим за управлението на една криза, с която със сигурност ще се справим, защото слушаме само науката и разума, не можем да говорим за емоционални решения или такива продиктувани от страх, или пък слушайки всички експерти, които се изказват в публичното пространство, но и които не носят отговорност с думите си. Отговорността я носим само ние“, обясни в заключение проф. Ангелов.

Десислава ВАСИЛЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови