София. Ваксинирането категорично не е надбягване, а е много дълъг маратон. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Как бягаш в самото начало няма никакво значение. В самото начало, когато започнаха с регистрацията на ваксините, цяла Европа заложи на Оксфордската ваксина, тъй като през август тя вече имаше договор с ЕК очакваните доставки бяха в края на годината през ноември и декември. Това не се случи, както не се случиха много неща, които бяха договорени и уговорени с някакъв вид документи между страните-членки и фирмите производители“, допълни проф. Ангелов.

Той посочи, че няма повод за притеснения по отношение на ваксинацията в България.
„Остава някакво съмнение и се насаждат различни тези, които са неверни. Когато говорим за вид ваксина, ние сме стъпили отново на числа и на изследвания, които са направени от нашите експерти. Ние започнахме с една отправна позиция, която е какво е настроението в българското общество и готовността му за ваксиниране. Според изследването, което направихме, 37% от българските граждани изразиха готовност да бъдат ваксинирани. Това на национално ниво прави около 2,8-3 милиона българи. Тогава ние взехме решението от всеки вид ваксина да могат да бъдат ваксинирани по три милиона български граждани. Това означава всеки един от тези хора, който иска да бъде ваксиниран, да може да си избере вида ваксина, с която това да се случи“, каза той.

„Много е важно ваксините да дойдат във времето тогава, когато българите са преведени през тази криза успешно и са стигнали здрави до ваксината. Повтарям, че аз наистина искам българските граждани да са здрави, не да са излекувани, за да стигнат здрави до ваксината и след това благодарение на нея да победим това заболяване“, подчерта министър Ангелов.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови