София. Болниците продължават да се справят със ситуацията, България ще се справи с тези трета вълна и ще излезем от нея успешно. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ангелов отчете, че изследваните проби за денонощието са 17 119, като 4 377 са положителни. „295 са новохоспитализираните с 52-годишна средна възраст. Общият брой на заразените до момента е 317 118. 9125 са в лечебни заведения. 743 са настанени в интензивните структури. Здравният министър увери, че лечебните заведения са подготвени, а там, където има недостиг на легла, се разкриват нови структури. „Обезпечили сме цялата система с допълнително количество и медикаменти, и лични предпазни средства, и дезинфектанти, като разбира се няколко извънредни доставки на ремдесивир. Вчера взехме решение за втора извънредна доставка на ремдесивир“, подчерта той. „242 313 е общият брой на излекуваните, като за вчера са 2 711. 12 413 е общият брой на починалите“, посочи още проф. Ангелов, като уточни, че броят на починалите му тежи като лекар. Той отправи апел към хората, които продължават да се съмняват в съществуването на коронавируса, като посочи, че истината е пред очите на всички. „Тя е много жестока. 71 години е средната възраст на починалите. Медиците, които са от началото на епидемията до момента: 11 474 е общият им брой. Активните случаи са по-малко от 10%, 1 093, от които на домашно лечение са 947. 146 са в лечебни заведения, 13 са в интензивни структури“, посочи министърът. Ангелов изтъкна, че третата вълна на коронавируса се различава от предишните по това, че медиците, които са ваксинирани, не се разболяват и не боледуват.
„Именно с това ние осигурихме възможността при третата вълна да нямаме недостиг на медицински персонал в лечебните заведения“, допълни той. Министърът посочи още, че на национална база леглата за неусложнени пациенти са заети на 69%, а интензивните на 70%.
„За изминалата седмица броят на излекуваните е 11 856, броят на потвърдените случаи е 25 354. За последните 4 дни, от началото на седмицата до момента. Излекуваните са 8 076, потвърдените случаи са 14 642“, завърши проф. Ангелов. Теодора ПАВЛОВА

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови