Силистра. 8 са свободните легла за болни от COVID-19 в област Силистра. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в Силистра, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В Силистра 14-дневната заболеваемост, изчислена вчера, е 904 на 100 000 души. Има сериозен натиск върху лечебните заведения в областта, те са три. В Силистра леглата са 284, Дулово с 86, Тутракан са 93. В цялата област има само 8 свободни легла в Дулово. 129 са леглата, които са за пациенти с COVID-19. Те са почти заети. 10 от тях са интензивни, като те могат да бъдат разширени до 20 с допълнителните респиратори, които болницата получи“, коментира министърът. „Ситуацията е много напрегната“, заяви Костадин Ангелов. Здравният министър посочи, че благодарение на усилията на ръководството МБАЛ-Силистра ще бъде разкрита почти нова болница, ново отделение. „Капацитетът му е 48 легла. Това ще стане в рамките на до 7 дни. От тези 48 легла, реално 2 стаи с по 4 легла максимум могат да са реанимационни. По отношение на Центъра за Спешна медицинска помощ – имат около 35-40 повиквания на денонощие. 90% от тях са за COVID. Колкото и да е трудно, колкото и да изморени колегите, ще се справим“, допълни Ангелов.

По думите му хората търсят много късно помощ, което води до сериозно увреждане на белите дробове. „Почти всички са с двустранни пневмонии при сегашната трета вълна. През последните дни наблюдаваме много бързо протичаща клинична картина“, обясни Ангелов.

По повод случая с починалия гръцки студент у нас, министър Ангелов коментира, че все още не е приключила назначената проверка. „Това, което знаем е, че има проблем със студента от травма на главата след падане вкъщи. По първоначални данни в системата за записване за поставена ваксина ЕГН-то му не съществува. Това значи, че в България не му е поставена ваксина“, обясни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови