Варна. 8 са пробите с доказан вид на COVID, който е идентичен с вируса в Англия. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти след срещата си във Варна с директорите на РЗИ-тата на областите от Район 3 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Не очаквам никакви последствия за България. Няма никаква нужда да компенсираме. ОКогато сме взимали тези решения, сме обсъждали всяка една хипотеза и всеки риск и той е отразен в нашите решения. Въпросите защо сме поръчали и искаме по-голямо количество ваксини, вече не са актуални“, заяви Ангелов. По думите му ваксинационният план няма да се променя.

По темата за откритите случаи на новия щам на коронавируса в страна, Ангелов посочи: „Целогеномното секвениране на пробите, които са в Националния център по заразни и паразитни болести е готово при 43 проби от 48 проби. От тях 8 са с доказан вид, който е идентичен с вируса, който е в Англия. Те са няколко – една от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко от ВМА и няколко от частна лаборатория. Хубавото за този нов щам е, че той се повлиява от ваксините, които са налични на пазара към момента. Лечението е същото без промяна и при този щам“.

Министърът добави, че няма да се налага промяна в мерките заради новия щам. „Всичко, което говорим до момента, сме го съобразили с тази опасност. Всеки един резултат, който сме постигнали, за нас е гордост и няма да отстъпим от позициите, които сме постигнали. Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образование с учениците в детските градини и яслите, както и тези в начално училище. Сега ще разхлабим мерките в секторите “Култура” и “Спорт” и след това ще наблюдаваме 14 дни каква ще бъде тенденцията, за да видим какво ще предприемем като следваща крачка. Хубавото е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше. Всичи дискусии в публичното пространство на различни браншове ме радва, защото това означава, че сме забравили онези разговори за недостатъчни линейки, недостатъчен брой легла и забавени пациенти. Това е успех“, допълни Ангелов.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови