София. 120 на 100 хиляди е числото, около което се стремим и сме се убедили от опита, че няма проблем за здравната ни система и тя издържа успешно. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет за разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Налагането на всяка една мярка е като даването на горчиво лекарство на някой пациент. Ако аз трябва да съм лекарят, който да го даде, не ми е проблем да преживея лошото усещане от горчивия вкус на всеки пациент. Когато знам, че то е ефикасно, ще го дам без да се колебая. Същото е с мерките. Доказахме логиката на вземането на решения. Когато казах, че корона ни върна ценностите, ние осъзнахме кои са ценностите, които ни правят добри хора, образовани, здрави и силни и държат нацията ни стабилна. Оттам започнахме тяхното разхлабване. 120 на 100 хиляди е числото, около което се стремим и сме се убедили от опита, че няма проблем за здравната ни система – издържаме успешно на натиска и то успешно. Когато това число мине 200 на 100 хиляди, започваме да имаме затруднения. Следейки 14-дневната заболяемост, тогава вземаме решения“, посочи Ангелов

„Много по-рано се знаят кои ще бъдат членовете по принцип на СИК, защото се подават от парламентарно представените партии. ЦИК знае каква информация и как да я провежда, за да бъдат ясни хората, които желаят да бъдат членове на СИК-овете. Работим в тази посока. Имаме достатъчно време, за да осигурим техния живот и здраве“, добави той.

Доц. Кунчев посочи, че по отношение на маските имаме решение – ползва се това, което дава по-голям ефект. „Имаме мнението на експертите от Европейския център по контрол на заболяванията, че в обществото при нормалните дейности минаването на по-висок клас маски, не придава придадена стойност. По-важно е да се носят маски и то правилно“, заяви той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови