София. 12 млн. дози са общо поръчаните към момента от 6-те фирми производители, но това са индикативни числа, а засега сключени договори има с две фирми. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
Хората, които връщаме във всяка една крачка, която правим, са няколко стотин хиляди. Не можем безразсъдно да кажем: „В момента сме на предпоследните места по заболяемост“, а това е резултат от въведените мерки, и с лека ръка да зачертаем усилията на всички и да се върнем отново там. В момента водим разговор за връщането към нормалното, но този разговор трябва д а се води с разум.
По отношение на ваксините, всяка една ваксина, която дойде в България, веднага се поставя на желаещите граждани от фазата, в която се намираме. Няма смисъл от сравнения с другите държави. Получаваме толкова ваксини, колкото са договорени от ЕК. Подходихме много консервативно, като запазихме втората доза от ваксината за всеки български гражданин, който е с поставена първата доза, за да нямаме сега недостиг.

„Ваксините, които пристигат в България, са същото число, както в другите държави. След първото поставяне на ваксина (първата доза) не се постига имунитет от 80%. Това е невярно и безпочвено твърдение. Нямаме нито едно клинично проучване с крайна цел изследване на имунитет след първа поставена доза. Количествата ваксини, които пристигат в България, не зависят от нас. Много зависи от фирмите производители, сключените договори и коя фирма получи разрешение. В момента има сключени договори с две фирми – „Пфайзер“, от която ще получим 3.9 млн. дози. Поръчали сме достатъчно количество дози. 12 млн. дози са общо поръчаните към момента. Това са индикативните числа към днешна дата от 6-те фирми производители. С „Модерна“ са 1 млн. дози, 4.5 млн. са заявени за Оксфордската ваксина. Поръчаните дози към настоящия момент са определени от ЕК и са такива като процентно разпределение. Всичко, което бъде разпределено, ще бъде получено. Ръководили сме се от това да имаме около 3 млн. дози от вид ваксина, а имаме три вида ваксини. Това значи, че от всеки вид ваксина поръчаното количество е достатъчно за 3 млн. граждани, за да имат хората избор“, допълни той.

По думите му ще направи среща с колегите си в Брюксел, които са свързани с договарянето на количествата ваксини, за да бъде предоставена на българските граждани максимална информация за процесите по доставка на ваксини.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови