София. Ще разхлабим мерките, но моловете няма да бъдат отворени. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг след пристигането на 51 600 дози от ваксината на „Moderna“ , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще има разхлабване на мерките. Вчера много експерти коментирахме какво трябва да се случи и взехме това решение. Днес то ще бъде облечено в заповед. Най-много експертно натрупване на мнение има за връщане на учениците от 12 април в училище, а децата се връщат в детските градини и ясли на 5 април“, посочи Ангелов.

„От 1 април театрите ще работят на 30% капацитет. Моловете няма да бъдат отворени от 1 април, както и големите магазини. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. За ресторантите най-голяма подкрепа се събира експертното становище да бъдат отворени само тези, които имат открити площи – градини. Нощните заведения остават затворени“, уточни той.

„С министър Красимир Вълчев ще изработим ясен план как ще се върнат учениците на училище. До 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите – само за специалностите, които са изброени към момента. След това обсъждаме да се върнат и тези, които не могат да проведат обучението си в електронна среда. До края на днешния ден ще има заповед. От 12 април ще се върнат учениците в училище по график, който ще изработим от 5-и до 12-и. Детските градини и яслите ще работят от 5 април. Само открити площи на ресторантите ще могат да работят – градини и пространства пред тях с маси. Същото важи и за местата за настаняване“, допълни той.

Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови