Бяла. Проблемът с нежеланието да се правят антигенни тестове е много голям. Целта е да осигурим максимално дълго време присъствен процес в училищата, защото идват матури, изпити за 7-и и 12-и клас, кандидатствания в гимназии и университети. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти в град Бяла, където стартира проект за модернизация на Спешната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В един момент ще трябва да сваляме критериите, а това не е добре за никой. Това е най-лошото нещо, което можем да допуснем, защото резултатите след време ще бъдат плачевни“, каза още той.

Министър Ангелов коментира и безопасността при провеждане на изборите: „Утре ми предстои разговор с Централната избирателна комисия. Няма нищо трудно когато хората са решени да го направят. Когато хората са решени да не направят нещо, те започват да търсят причини, заради които да не го направят – или се правят на разсеяни, или се правят, че не са разбрали, или казват, че не са чули от никого нищо. Искам да бъде ясно разбрано, че ваксините за желаещите от Централната избирателна комисия, районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии, полицаите, които са свързани с осигуряване сигурността на изборния процес, фирмите, които осигуряват обслужването на целия процес на изборите, които са посочени от ЦИК, като количество са осигурени. Въпросът е да разберем кои са желаещите. Написали сме писмо до Централната избирателна комисия, с което ги молим да посочат всички членове на тези институции с имена, телефони, адрес и място, където да бъдат ваксинирани, за да можем да създадем тази организация. Секционните избирателни комисии по закон се формират малко преди изборите. Затова тук роля имат политически партии, които имат правото да излъчат такива членове. Централната избирателна комисия и районните избирателни комисии ще направят комуникацията с тези парламентарно представени партии с тези по места, ще намерят кои са желаещите членове, ще бъдат ваксинирани и това ще бъде решено. Всякакви страхове, насаждането на мнения, които не стъпват на здрава основа, в момента е излишно, нямаме нужда от всяването на някакъв тип страх или недоверие, тъй като сме готови изборите да се проведат безопасно за хората, които гласуват, и тези, които засвидетелстват техния страх“, каза още той.

Проф. Ангелов посочи, че не се обмисля възможност за влизане с антигенен тест в страната, защото това не гарантира сигурността на европейските граждани.
„Единственото нещо, което към момента е решение, европейско решение, важи за цялата територия на Европейския съюз, е влизането в отрицателен PCR тест. Българските здравни власти в лицето на здравния министър и всички институции, които осигуряват този контрол, се ръководим от протокол който важи в цяла Европа. Разбирам желанията на всички, които са на всички в туристическия бранш. Ще направим среща, ще търсим най-добрите решения, за да не пречим на този бранш, но те не могат да бъдат за сметка на здравето и живота на хората и по-ниска сигурност“, отбеляза той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови