София. Уважаеми представители на „AstraZeneca“, нямаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Той допълни, че на полето на медицината има само черно и бяло и хората са или здрави, или болни, или живи, или умрели. По думите му България няма нужда от учтивост. Министърът призова уговорките да се спазват.
„Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка и договорка от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина. 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари 2021 г. Това е с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент от фирмата за доставка през м. февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месеца България предстои да получи 2 доставки от 87 000 и 54 000 дози. Разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че „AstraZeneca“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Нещо повече. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини“, допълни той.
Здравният министър увери, че в рамките на последните 3 дни се водят изключително сериозни разговори на различни нива с фирмата-доставчик.

„На ниво Министерство на здравеопазването, на ниво министър, заместник-министър, главни секретари, началници на кабинети, директори на дирекции, директор на ИА по лекарствата, в абсолютно всички работни групи. В рамките на 2 дни очакваме реакция и вземане на решения от бордове, директори, европейски директори, които да вземат решение, че камионът за България ще тръгне. Това аз наричам липса на оперативност. Намираме се в световна криза. В тази криза трябва да има оперативни решения, които да бъдат незабавни. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет, който стои и чака. В рамките на два дни очаквахме ясни и точни отговори. Такива не получихме. Получихме само едно писмо, което беше разпространено от медиите, където се казва, че производството на ваксини в процес с висока степен на техническа сложност. Също така пише, че неуморно се полагат усилия да се справим с предизвикателствата, че е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес и, че очакват да са в състояние да доставят ваксини на България“, допълни проф. Ангелов.

По думите му тенденцията за последните три дни е за увеличаване на случаите на коронавирус, но паралелно с това се забелязва и отчетлива тенденция за ръст при броя на ваксинираните, като за последното денонощие те са 20 000.

„Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира пръв“, посочи здравният министър.
На края на изказването си Костадин Ангелов се извини, че е бил толкова емоционален.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови