София. Снощи беше подписан рамковият договор между НЗОК и БЛС за електронното направление
Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.
„Ние сме готови с електронното направление. Въпросът е в подписването на Национален рамков договор. Снощи беше подписан рамковият договор между НЗОК и БЛС. След като е подписан рамковият договор, това може да стане факт. Аз не съм страна по този договор. Националният рамков договор се подписва от тях и това стана вчера. Министърът не участва по никакъв начин в този процес. Проблемът беше, че в този договор имаше и други хипотези, които трябваше да залегнат“, посочи министърът.

„Пациентът отива при оббщопрактикуващ лекар, който му издава електронно направление. То съдържа код, който се дава на пациента. Той отива в лаборатория, която има договор с НЗОК и е сертифицирана, дава си кода и му се прави PCR тест. Пазарът определя цените. Министерството и държавата нямат право да ги определят. НЗОК е определила цена от 60 лв. Цената над 60 лв. се определя от организацията, която предлага. Знам, че стига до 120 лв. цената на теста. Когато получат направление от личния си лекар, хората могат да си направят безплатен тест. Тестването става по преценка на лекар и всеки лекар носи отговорност за решенията си“, каза още той.

„Приравняването на PCR тестовете с бързите тестове все още няма да се случи в следващите дни, защото антигенните тестове могат да се прилагат в места с големи групи от хора, където не могат да се прилагат PCR тестове, но тези ангитенни тестове трябва после да се потвърдят от PCR. Антигенните са безплатни и са раздадени на РЗИ, фургоните пред болниците и на линейките. Те се правят на пациенти със съмнения. Лечението се започва не на база на тест, а на клинична картина“, допълни той.

„Ваксинационният план има две посоки. Едната е които хора да бъдат ваксинирани първи – започваме от уязвимите и тези на първа линия, после възрастните хора и след това всички останали. България има един от най-добрите ваксинационни календари в света. Организацията за ваксините е направена.
Имаме работещи три центъра за даряване на кръвна плазма. До края на седмицата те ще станат 5. Всеки човек, който иска да дари плазма и трябва да пътува, държавата ще му поеме пътуването“, посочи Ангелов.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови