София. Самоцелното изследване на хора, които нямат симптоматика, е абсолютно ненужно и затормозява системата. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на извънреден брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

“Тъй като пед изнеснените екипи има изключително сериозно струпване на хора, голяма част от тях са без симптоми. От самото начало, когато презентирахме тази идея казахме, че ще се изследват безплатно хора, които имат симптоматика на коронавирусна инфекция. Самоцелното изследване на хора, които нямат симптоматика е абсолютно ненужно. То не помага на системата. Напротив затормозява я”, изтъкна още Ангелов.

“От директора на голяма столична болница, който казва, че през деня от вчера до преди половин час 285 човека са преминали през фургона за първичната диагностика и бърз тест. В момента имаме изключително голяма опашка. Две трети са положителни, без да се отчитат грешните резултати. Това е доклада на един от директорите на големите болници в София. Голяма част от хората, които се изследвани и на които не са направени тестове, са хора, които нямат абсолютно никаква симпотоматика. Просто са отишли да се изследват ей така. Няма смисъл да правите това нещо. Обикновено при липса на симптоми PCR-а и бързият антигенен тест са отрицателни. Няма нужда да се изхабява този тест за нечие спокойствие. Това е ресурс, време и всичко онова, което в момента е дефицит. Нека да съсредоточим усилията си в рационално мислене, а не да ни води страха. Системата е подготвена, имаме всичко необходимо”, обясни още Ангелов.

“Заедно сме силни , за да взимаме решенията и да вървим напред, но няма смисъл да ни води страха”, каза още министърът.

Според него не всеки в болница има нужда от “Ремдесевир”.
Деница КИТАНОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови