Разлог. Осезаемо увеличение на случаите на коронавирус в Разлог не бих казал, че има. В момента в болницата са настанени 58 пациента. Това каза пред журналисти в Разлог здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Ангелов посочи, че в момента го няма натиска върху здравната система, който наблюдавахме през месеците септември, октомври и ноември. „В цялата страна има увеличение на случаите, но нещата са под контрол. Системата е готова. Тя ще издържи. Нямаме притеснение по отношение стремглаво покачване на случаите”, каза още министър Ангелов.

Той отбеляза, че хубавото при започналата ваксинация е, че вече процесът е невъзвратим. „Създали сме цялата логистика. Всички дози са разпределени по РЗИ-та в страната. Мобилните екипи вече тръгнаха да обикалят. Осъзнаваме, че има необходимост от мобилни екипи за трудно достъпните места. Създали сме организация, която ще изпратим до кметовете на общините чрез Националното сдружение на общините. Тези екипи ще са на разположение на Министерството на здравеопазването. Ще ги контролираме. Координирано с кметовете, там, където не може да стигне лекар, ще изпращаме мобилен екип, който да ваксинира желаещите хора”, отбеляза министър Ангелов.

По думите на здравния министър, личните лекари също могат да разчитат на коли на полицията, които ще им помагат с доставката на ваксините. „Наблюдаваме една тенденция, която малко, взехме мерки, имаше едно презапасяване с ваксини от центровете за ваксинация и РЗИ-тата, което рефлектира малко върху недостиг в по-големи населени места, но направихме промяна. Пренасочихме ваксини от едно място в друго”, добави той.

Министър Ангелов коментира, че е особено радостен от това, че хората са решили да чуят гласа на науката и не са се подали на различен тип говорене, който е изключително нелогичен, вреден, дори опасен за живота и здравето на хората. „Благодарение на ваксинирането, българите ще изградят един здравен щит срещу COVID-19 и по този начин ще успеем да се справим с вируса”, допълни той.

Министър Ангелов отбеляза, че хората ще имат възможността да избират ваксини тогава, когато всички доставчици започнат регулярно да доставят бройките и да спазват датите, които са обещали. „Изборът на ваксина в момента се случва след информирано съгласие от лекаря. Нека бъдем максимално коректни към всички. Най-доброто решение за един човек може да бъде взето от лекаря. Аз съм лекар, взимам информирано решенията си. Не мога да си представя, че един пациент сам може да вземе такова решение. Ген. Мутафчийски каза, че разговорът за „най-добра ваксина” върви само в България, само тук се създава напрежение. „Само тук се случва такова нещо. Всяка една от ваксините, може да доведе до постигането на желаните медицински резултати”, заяви здравният министър.

Той обърна внимание на това, че предстои да посети село Баня, както и друго по-малки населени места, за да види на място каква е организацията, която е създадена по отношение ваксиниране на населението. „Ще разчитаме и на колегите от Спешна медицинска помощ. Предстои и тази логистика да бъде организирана. Много е важно веднъж машината да заработи, а здравната система да започне да прави това, което прави най-добре в една относително благоприятна среда на нормално говорене”, каза проф. Ангелов.

Ливия НИНОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови