София. Подготвяме текстове за отпадане на карантината за лекарите и медицинските сестри в лечебните заведения, както и за SMS известяването. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.
„Системата е абсолютно пренатоварена. Подготвяме текстове, които да бъдат облечени в заповед, за отпадане на карантината за лекарите и медицинските сестри в лечебните заведения. Тяхното карантиниране заради това, че са контактни на болен лекар например може да доведе до затваряне на цяло отделение, както в болницата в Ловеч. Това ще стане факт, когато имаме консенсус на експертно ниво. Когато човек е бил положителен, той попада в условията на изолация за 14 дни и след това се връща на работа. PCRтест не е наложителен. След 14-ия ден позитивирането на теста може да е възможно, но този човек вече не е заразен“, посочи министърът.

„Предлагаме законовата промяна за SMS известяването. Екипите на РЗИ колкото и да ги увеличаваме не могат да връчат всички предписания“, заяви той.

По темата за оставката на директора на Столичната РЗи, министърът посочи: „Д-р Пенчев в момента е зам.-директор на Столичната РЗИ“.

„Нямаме време да се лутаме от едно решение в друго. Мярката за „зелените коридори“ е с основната идея да могат хората да се дисциплинират и да бъдат опазени. Според епидемиолозите се очаква да има ефект от тази мярка. Съгласен съм, че тя е ограничение, но не можем да направим друго, за да намалим разпространението на коронавируса“, каза още Ангелов.

По думите му въвеждането на маските в училищата е рационално. „Експертите по здравен контрол са за тази маска. Лично аз подкрепям искането на министъра на образованието“.

Той добави, че локдаун е изключително тежка мярка. „Трябва да анализираме ситуацията и дали въвеждането на тази мярка ще бъде реално изпълнимо. В страните, в които се налагат тези мерки, не се наблюдава намаляване на новите случаи.

По думите му България се справя, защото не е на първите места в Европа, а е малко над средата в Европа. Той каза, че това е реална оценка за мерките, които са предприети и за ефективността на здравната система.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови