София. Пациенти от болниците не се връщат, в момента в България нямаме недостиг на легла
Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Има лекари, които следят състоянието на пациентите. Пациентите в Свищовската болница бяха 8 и един имаше нужда от кислородолечение“, заяви той.

„Всичко беше подготвено стъпка по стъпка в зависимост от заболяемостта. Всички европейски държави, когато извозваха пациенти от една държава в друга – и те ли не бяха подготвени? Въпросът е максимален брой хора да бъдат спасени и максимален брой хора да бъдат излекувани. Не се действа ден за ден. В края на месец юли разработихме план стъпка по стъпка. По този план ние осъществяваме редица организационни мерки в системата“, добави министърът.

„Нито една от мерките не е смекчена. Казах, че предлагаме да бъде удължена епидемичната обстановка до края на месец март 2021 г. – за 4 месеца. Решението беше да го направи на два пъти – до края на месец януари и в зависимост от числата януари да решим дали да се удължи още. Всеки един сектор сме го разглеждали поотделно и очакваните резултати върху него“, допълни Ангелов.

„8-ми декември е позволен на местата, където се спазват противоепидемичните мерки. Контролът ще бъде изключително сериозен. Създали сме организация, която да проследи всяко действие, което е извън заповедта. Това не е отстъпление. Основната идея е да спрем масовото разпространение на заразата. Не можем да спрем заразата, но можем да контролираме темпа на разпространение. Не можем да спрем хората да живеят и да сложим вечерен час. Не сме стигнали числа, които да налагат такива мерки. Следваме ясна политика, която е в синхрон с всички европейски държави. Отстъпление от „зелените коридори“ няма. Търсим ефект да осигурим живота и здравето на хората. Коридорът е сутрин от 8.30 до 10.30 часа, като и след това възрастните хора ще бъдат допускани в магазините“, допълни министърът

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови