София. Очаква се през следващата седмица да приключи ваксинирането на хората от фаза 3 и 4. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференция за представяне на електронния регистър за запазване на часове за ваксинация срещу COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Министър Ангелов поясни, че системата дава възможност на опашки да не чакат хора, които няма да бъдат ваксинирани. „Ако има недостиг на ваксина имаме възможност да информираме хората по телефона, без да отидат във ваксинационния център, да чакат и да няма ваксина, идеята е ние да сме активната страна в тази посока“, обясни министърът и допълни, че цялата система е с цел улесняване на хората.

Той уточни, че в момента тече ваксинирането на хора от фаза 3 и 4, което може би ще приключи през следващата седмица. „Тогава влизаме в първата част на масовата ваксинация, където са хората над 60 г. До момента са ваксинирани 240 хил., 107 хил. от тях са ваксинираните над 60 г.“, поясни министър Ангелов.

Здравният министър обясни, че в системата на регистъра има възможност за маркиране на предпочитана ваксина, като това ще даде възможност на органите в РЗИ да насочват количества ваксини, които са предпочитани, към определен ваксинационен център. По думите му лекарят, който ще поставя ваксината, в зависимост от физическото и здравословното състояние на човека, може да прецени, че не е направен правилният избор за определена ваксина. „Тоест личният лекар е този, който накрая заедно с вас информирано ще вземе решението. Ние даваме възможност за избор на ваксина, но да не превръщаме медицината в нещо, което не е . Медицината тук има първостепенна роля:, допълни той.
„Хората, ваксинирани с „АстраЗенека“, ще получат автоматични часове, ще са записани служебно в центровете, в които са го направили, ще ги уведомим“, каза още здравният министър.

„Много трудно може да се противодейства на неразумните постъпки – много хора заявяват, че ще се ваксинират и после се отказват. Хората са изключително богати в мислите и действията си и трудно можем за всеки човек да предположим какво би направил. Ще се опитаме навсякъде да има възможности за компенсация и да викаме тези, които са извън записалите се, но ще става все по-трудно“, допълни Ангелов.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови