София. Очаквам на срещата днес с Българския фармацевтичен съюз да стигнем до консенсус за денонощните аптеки в страната. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Следваме ясен план за действие стъпка по стъпка. В него се съдържат всички организационни мерки и действия, които трябва да се предприемат от институциите за обезпечаването на страната с лични предпазни средства, консумативи и лекарства. На национално ниво няма недостиг на лекарства, но в болнични заведения и аптеки в страната голяма част от хората казват, че има затруднение със снабдяването. Това е заради презапасяването и повишеното търсене. Обезпечили сме бременните жени с нискомолекулярни хепарини, направили сме организация на национално ниво за заявяване на допълнителни количества, които ще дойдат през следващата седмица или най-късно в началото на декември. Ще влязат допълнително в страната 362 хиляди шприци нискомолекулярен хепарин. Нямаме проблем с антиколабулантното лечение на национално ниво. Въпрос на логистика е. Създаваме логистика, която ще работи и денонощно. Ако е необходимо, ще бъдат включени и допълнителни коли от държавата, които да пренасят медикаменти и през нощта от складовете на търговците на едро до лечебните заведения“, посочи той.

„Очаквам на срещата днес с Българския фармацевтичен съюз да стигнем до консенсус за денонощните аптеки в страната. Нека да обсъдим въпроса и да чуем всички. Това с денонощните аптеки не е факт, който се е случил сега. Това е от много години. До момента нямаме практика да се продават лекарства без рецепта в магазините и бензиностанциите. Искаме в хода на една епидемия да направим законова промяна, но не можем при условията на натиск върху системата. Имам задръжка по отношение на лекарствата в магазините, защото понякога това може да е опасно. Безразборната употреба на лекарства в големи дози е рискова за живота и здравето на хората. Хората си купуват по интернет, четат и се лекуват с разпространени рецепти. Нека хората да случат съветите на лекарите си и на експертите, а не да се лекуват чрез Фейсбук и интернет“, каза още той.

„Поел съм ангажимент до края на годината да имаме електронно направление и електронна рецепта. Вчера имах среща с директора на Информационно обслужване и той ме увери, че процесът е изключително напреднал до края на годината ще бъдат факт. Системата беше представена на експертно ниво, но сега всички участници в системата и аптеки трябва да бъдат свързани с основното ядро, което се създава от Информационно обслужване“, заяви той.

„Когато говорим за лечение на пациент, не може то да се случва по телефона. Най-важното е лекарят да погледне, да пипне, да се запознае със състоянието на човека, за да назначи правилното лечение. В момента натискът е огромен. Затова разкрихме COVID зони в поликлиниките и фургоните пред лечебните заведения, за да се намали натискът“, допълни той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови