Варна. Очакваме решението на европейските експерти за руската ваксина. Това каза на пресконференция във Варна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като даде старт на работата на последното поколение компютърен томограф в УМБАЛ „Света Марина“, предаде репортер на Радио „Фокус“-Варна.

„Държавата е част от ЕС. ЕС на ниво Изпълнителна агенция по лекарствата, разглежда документацията. Очакваме решението на европейските експерти. След това трябва да има разрешение от ЕК и чак когато това се случи, имаме готовност да поръчаме дози и от там. Много е важна регулаторната гледна точка, защото за нас е много важно ваксината, която дойде в страната, да е с доказана ефикасност в хода на клиничните проучвания и да е безвредна. Това са двете неща, които гарантира Европейската агенция по лекарствата“, коментира той.

За актуалната епидемична обстановка здравният министър посочи, че в момента има натиск върху лечебните заведения, който обаче е нетолкова голям, колкото през месеците октомври и ноември в няколко точки на страната. „На първо място е Кюстендил, след това е Шумен, София – ВМА, „Пирогов“, Окръжна болница и „Александровска“. Това са местата, където имаме повишено търсене за хоспитализация. Но свободни места имаме, нямаме проблем, смъртността не нараства, така че сме спокойни за това, което се случва в страната“, уточни проф. Ангелов.
Десислава ВАСИЛЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови